понедељак, 26. септембар 2016.

Мали: „Дани Москве у Београду” прилика за бољу културну и привредну сарадњу

Привреднa, културна и спортска манифестација „Дани Москве у Београду” одржаће се од 3. до 7. октобра у нашем главном граду, што ће бити прилика да још боље упознамо престоницу Русије, најавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали на конференцији за новинаре у Старом двору. Он је прецизирао да ће делегацију која ће посетити Београд предводити министар у московској влади Сергеј Черјомин, а чиниће је и бројни привредници.

– Очекује нас привредни форум, на којем ће учествовати више од педесет наших компанија и где ћемо покушати да нађемо интерес да се продуби сарадња између московских и београдских привредника. Кадa је реч о култури и спорту, представиће се руско филмско стваралаштво, руски сликари и музичари, а гости ће бити и женска екипа кошарке и мушка ватерпола. То ће бити сјајна прилика да се упознамо са оним што Москва представља у овом тренутку, али и са њеном дугом историјом и традицијом – рекао је Мали. 

Градоначелник је подсетио да је манифестација резултат потписаног протокола прошле године, а да ће наредне године бити организовани и „Дани Београда у Москви”. 

– Предстоји нам и потписивање протокола о сарадњи у области туризма, након чега се надамо још већем броју туриста из Русије у Србију и обрнуто. У прилог томе је и директан лет из Београда у Санкт Петербург, тако да очекујемо прави бум у области туризма и прихода који ће се на тај начин остварити – истакао је Мали и позвао Београђане и госте главног града да посете неки од бројних програма манифестације, да пожеле добродошлицу нашим пријатељима из Москве и да тако заједно покажемо „право срце Београда” 

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин навео je да се оваква манифестација први пут одржава у Београду, иако има дугу традицију у многим светским престоницама, попут Париза, Рима, Токија, Пекинга. Он је нагласио да су и Москва и Београд мегаполиси и без обзира на то што је Београд много мањи, оба имају пресудну улогу како у својим земљама тако и у свету због привлачења инвестиција, људског капитала и свеобухватног развоја.   

– Сарадња између таквих мегаполиса веома је перспективна ствар јер имају много заједничких проблема и задатака. То су на првом месту природни, саобраћајни и урбани развој. Истовремено, овакви градови имају веома лепу традицију и дугу историју, чиме могу да се похвале. Надам се да ће манифестација привући велику пажњу становништва, те да ће постати традиционална како у Београду тако и у Москви – рекао је Чепурин. 

Председник Организационог одбора и помоћник градоначелника Борко Милосављевић прецизирао је да нас очекује велики број догађаја, те да у организацији ништа није препуштено случају. Он је навео да су у овај посао укључени бројни секретаријати Градске управе, комунална предузећа и градске институције. 

– Основна идеја била је да се културним и спортским догађајима, али и привредном сарадњом дотакну кључни стубови неопходни за унапређивање односа два града – казао је Милосављевић, истичући медијску подршку јавног сервиса и помоћ из саме Москве. 

Привредна комора Београда је са великим задовољством прихватила учешће у овој манифестацији, а како је истакао извршни директор коморе Светозар Крстић, градска власт је у свом ангажовању препознала значај економских тема које је ставила у свој фокус и користи сваку прилику, па и ову, да помогне развоју београдских фирми и њихове конкурентности на светском тржишту.   

Програм ће се одржавати на више места у Београду, а осим презентација инвестиционих потенцијала Москве и Београда и панел дискусија, Београђани ће моћи да уживају и у фестивалу руских филмова, гала концерту Московског државног академског позоришта игре „Гжељ”, изложби фотографија о Москви и народног сликара Андријакија, руској музици и концерту камерног оркестра „Musica Viva”, те у спортским такмичењима. У Београду ће бити откривена и спомен-плоча руском архитекти Николају Краснову.