понедељак, 26. септембар 2016.

Весић: Изградњом бициклистичких стаза, Београд испуњава европске стандарде и подиже стандард живљења

Градски менаџер Горан Весић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић обишли су данас радове на изградњи бициклистичке стазе од Топчидерске звезде до базена „Бањица”. Обиласку је присуствовао и директор ЈКП „Београд-пут”, чији радници изводе радове.

– Када будемо завршили ову стазу, за нешто мање од месец дана, имаћемо уређена четири и по километра бициклистичке стазе, од Спортског центра „Бањица” до Топчидерске звезде. Она ће се пружати делом по коловозу, а делом по тротарима. Ширина стазе коју градимо је три метра и довољна је и за пешаке и за бициклисте. Ова стаза представља наставак наших напора да велике делове града покријемо бициклистичким стазама јер то представља европски стандард који Београд мора да испуњава – рекао је градски менаџер.

Говорећи о плановима за наредни период, Весић је истакао да ће идуће године, у оквиру реконструкције, бити изграђена бициклистичка стаза и у Рузвелтовој улици.

– Урадиће се и стаза у Улици кнегиње Зорке коју ћемо претворити у пешачко-бициклистичку, а повезаћемо и правац од кружног тока на Богословији, одакле ће се кроз Булевар ослобођења ићи право ка Авали, што ће бити још један нови правац. Ову стазу на Савском венцу радимо на основу иницијативе председнице општине, јер Савски венац можда нема проблема као неке друге општине, али свакако има потребу да подиже квалитет живота својим становницима. Исти принцип важиће и код других радова, попут обнове фасада или нових бициклистичких стаза и све те послове радићемо заједнички и у складу са финансијским могућностима – рекао је градски менаџер.

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић захвалила је Граду Београду и градском менаџеру на позитивном реаговању на општинске иницијативе и истакла да је током протеклих месеци заједнички спроведено више пројеката од који корист имају сви становници Савског венца.

– Урадили смо Улицу војводе Миленка, комплетно реконструисали Љутице Богдана, Булевар војводе Мишића и сквер Топчидерска звезда. Тренутно се, поред бициклистичке стазе, ради и Улица Милутина Ивковића и Генерала Саве Грујића, а све то говори о једној доброј сарадњи града и општине. Као председници општине, дужност ми је да ослушкујем потребе грађана и да свакодневно радимо на решавању проблема који су били годинама занемаривани. Поред великих инфраструктурних пројеката желимо и да поправимо коловоз тамо где постоји потреба, да уредимо зелене површине и да се тако максимално посветимо уређењу Савског венца који се свакодневно мења набоље – истакла је Ирена Вујовић.

Стаза дужине 4,5 километара повезује правац од сквера Топчидерска звезда, кроз улице Војводе Путника, Александра Карађорђевића до кружног тока код РТВ „Пинк”, и потом Незнаног јунака и Црнотравском до Спортског центра „Бањица”. Тренутно се у зеленом појасу изводе радови у дужини од 900 метара, а завршетак радова очекује се до краја октобра.