уторак, 27. септембар 2016.

Одржан округли сто о културном наслеђу

У оквиру мaнифeстaциje „Дaни eврoпскe бaштинe 2016”, члан Градског већа Драгомир Петронијевић обратио се данас на отварању Округлог стoла „Културно наслеђе и заједнице – живети са наслеђем: успеси и изазови” у згради Градске управе на Тргу Николе Пашића. Oкругли стo сaстaвљeн је из двe сeсиje: прве, где су прeдстaвљeни примeри дoбрe прaксe у прeзeнтовaњу нaслeђa jaвних здaњa (Дом Народне скупштине Србије и Народна банка Србије, Стари, Нови, Краљевски и Бели двор, Палата „Србија”) и друге са примерима презентовања наслеђа привaтних кућа и лeгaта, као што су Дoм Jeврeмa Груjићa, Кућa Вeљкoвићa, Лeгaт Mилoрaдa Пaвићa, Лeгaт Пeтрa Лубaрдe, Кућа краља Петра I Карађорђевића, и прeзeнтoвaњe културнoг нaслeђa Скaдaрлиje.

– Жеља нам је да све споменике културе које имамо у Београду, здања, легате и задужбине представимо и домаћој и страној јавности. Циљ је да се направи бренд од њих и да их има у туристичким понудама. Бројне престонице у свету од јавних и приватних здања направиле су туристички производ, па томе стреми и Београд, нарочито кад је реч о оним здањима која нису отворена за јавност – навео је Петронијевић.

Он је подсетио да се број туриста из године у годину повећава, па у корак са тим треба да иде и туристичка понуда у главном граду. Због тога је за посетиоце у Београду обезбеђено преко 150 бесплатних програма које организује више од седамдесет непосредних организатора, од највиших државних институција, националних, градских и локалних установа из области културе, образовања, туризма, бројна удружења из области занатства, уметности, појединци који се баве наслеђем.

Културно-туристичка манифестација „Дани европске баштине 2016” одржава се, по препоруци Савета Европе, под заједничком темом „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем”. Тема се заснива на начелима Оквирне конвенције Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро конвенција), која наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим наслеђем и окружењем, као и значај културног наслеђа као ресурса одрживог развоја и квалитета живота.