уторак, 27. септембар 2016.

На Београдској тврђави сутра бесплатан улаз у шест објеката

У оквиру манифестације „Дани европске баштине”, сутра ће од 11 до 19 часова улаз у шест објеката на Београдској тврђави бити бесплатан. Посетиоци ће бити у прилици да посете Римски бунар, Сахат кулу, Кулу Небојша, Стамбол капију, Војни бункер и Велики барутни магацин.

У Великом барутном магацину, од 11 и од 13 часова биће организовано и стручно вођење кроз поставку римских камених споменика – лапидаријума, скулптура и надгробних стела. Посетице ће кроз поставку водити кустоси Народног музеја, чијој збирци споменици и припадају. 

Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок шездесет метара и скоро три и по метра широк. 

Сахат кула – кула са сатом, грађена средином 18. века, висока 27,5 метара, посетиоцу пружа јединствен поглед на Београдску тврђаву и парк Калемегдан, али и на друге делове града. 

Кула Небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула, у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у ком се, уз помоћ аудио-визуелних ефеката, посетиоци могу упознати са делом српске и грчке историје.
Војни бункер на Горњем граду (код споменика „Победник”), грађен је педесетих година 20. века, а осим унутрашњости објекта, посетиоци су у прилици да виде и изложбу „Негде између”, која је наменски рађена за овај простор.