уторак, 27. септембар 2016.

Међународни београдски сајам књига од 23. до 30. октобра

Међународни београдски сајам књига, 61. по реду, одржаће се од 23. до 30. октобра под слоганом „Књигу у руке”, најавила је на данашњој конференцији за новинаре градска секретарка за културу Ивона Јевтић. Ове године учествоваће више од 450 излагача, од којих је из иностранства више од 40, а овогодишња земља – почасни гост биће Исламска Република Иран.

Ивона Јевтић истакла је да се ради о догађају од изузетног значаја за Београд и Републику Србију.

– У току једне недеље одржаће се бројни сусрети издавача, писаца и читалаца који су у средишту интересовања наше јавности. То показују и истраживања која говоре да грађани Београда сматрају да је овај сајам један од највећих брендова Београда. Сајам књига је једна од слика коју шаљемо у свет и због тога морамо да са великом пажњом чувамо ту институцију. Досадашња позитивна искуства обавезују Град Београд да са свима који учествују у овом јединственом културном догађају очува његов углед и тако улепша слику наше престонице – казала је Ивона Јевтић.

Председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић истакао је да Сајам књига на европској листи сајмова заузима високо место.

– Међународни београдски сајам књига није само културни већ и друштвени догађај у најширем смислу, јер је то место сусретања људи различитих професија, манифестација образовања, дипломатско-политичких сусрета, економских послова и других дешавања. Програми које сајам организује пружиће прилику за размену мишљења и полемику, а Одбор ће организовати и стваралаштво младих до 30 година, разговоре на различите теме, школски дан и друга дешавања, уз све досадашње награде, укључујући и нову, за најлепши штанд – рекао је Аврамовић и додао да очекује да ће овогодишњу манифестацију посетити више од 150.000 људи.

Маџид Фахим Пур, амбасадор Исламске Републике Иран, која ће ове године понети титулу почасног госта сајма, изразио је задовољство учешћем на сајму и најавио богат програм ове земље на предстојећој манифестацији. Он је подсетио на добре везе и пријатељство два народа нагласивши да се те везе у будућности могу само учвршћивати.

– Недавно је у Техерану боравио и градоначелник Београда Синиша Мали, који је са својим колегом разменио мишљења и тада је потписан Меморандум о разумевању и сарадњи два града. Сарадња две земље последњих година све је јача, а културна сарадња је најважнија карика за промоцију сарадње у свим другим областима – рекао је амбасадор Ирана.

Аташе за културу Амбасаде Исламске Републике Иран Мохсен Солејмани најавио је да ће током сајма бити представљено шест књига које су са персијског преведене на српски језик, као и да ће бити одржана четири округла стола о персијској и српској књижевности. Учешће Ирана на сајму биће заокружено разговорима књижевника две земље о књижевности за децу, предавањима писаца из Ирана на београдским факултетима на тему књижевности и кинематографије, посетама највећих иранских издавача, као и многобројним изложбама.

Уредник програма Сајма књига Драган Хамовић казао је да је основни излагачки концепт остао непромењен и да ће се базирати на представљању савремене светске и домаће издавачке продукције, уз присуство еминентних писаца попут Захара Прилепина, Ерленда Луа, Вила Фирта, Александра Мекол Смита, Румјане Еберт, Пан Бујукаса, Антона Холцера и других.