уторак, 27. септембар 2016.

Отворен 14. фестивал стваралаштва старијих „Златно доба”

Заменик градоначелника Андреја Младеновић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић данас су присуствовали свечаном отварању 14. фестивалa стваралаштва старијих „Златно доба”, који организују Дневни центри и клубови Геронтолошког центра Београд, а под покровитељством Града Београда. Под слоганом „Стваралаштво не зна за године”, од 27. до 29. септембра промовисаће се савремени приступ у решавању захтева и стандарда квалитета живота у старости, социјалне сигурности и људских права старих људи, а посебан акценат ставља се на међугенерацијску сарадњу.

Фестивал се већ 14 година традиционално одржава, а Град Београд улаже све напоре како би побољшао квалитет живота старијих суграђана. 

– Пре свега бих захвалио Геронтолошком центру Београд, који заједно с нашим Секретаријатом за социјалну заштиту фунционише као партнер. Отварање сваког дневног центра и клуба за старе у главном граду јесте један нови бисер и трудићемо се да то и наставимо. Драго ми је што смо део једног оваквог пројекта који траје већ годинама – рекао је Младеновић.

Заменик градоначелника нагласио је труд, рад и енергију старих људи, који свима нама уливају наду да сваки циљ можемо да постигнемо. 

Наташа Станисављевић истакла је да јој је част и задовољство што данас може да истакне то да је град у протеклом периоду показао и доказао како се брине о старим лицима и свима онима којима је помоћ неопходна. 

– То показујемо отварањем клубова за наше најстарије суграђане, уз подршку градоначелника и заменика градоначелника и одобреног градског буџета. Успели смо да остваримо обећање да свака општина има свој клуб. Наставићемо и даље да отварамо клубове и да развијамо овакав вид дружења, јер су управо клубови места где настају оваква стваралаштва и где се идеје остварују – истакла је Наташа Станисављевић и додала да се брига о старима води током читаве године, а не само 1. октобра када је Међународни дан старих. Она је и најавила да ће током октобра отпочети међугенерацијска сарадња.

Директорка Геронтолошког центра Сузана Мишић поручила је да живот почиње са пензијом, не одласком у пензију, и да је треће доба заиста златно доба. Борба са предрасудама у Србији је тешка, али наши суграђани се са тим боре, додала је Мишићева. 

На отварању су уручене награде „Златно доба” за животно стваралаштво истакнутим уметницима, „Златна реч” за хумано новинарство, „Златни стих” за најбољег песника 65+ и „Искорак” за сениоре који померају границе. Одржана је кратка модна ревија ручно израђених шешира, као и пригодан музички програм (градске игре), соло извођење без музичке пратње, као и кратки поетски програм.    

У оквиру фестивала биће понуђени разноврсни бесплатни програми: изложбе, едукативне радионице у оквиру школе стваралштва, ликовне колоније, позоришне представе и концерти, који ће се одвијати на више локација у граду.