среда, 28. септембар 2016.

Отворен Сајам пчеларства „Ташмајдан 2016.”

Заменик градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас у парку на Ташмајдану 42. међународни сајам пчеларства „Ташмајдан 2016.” Поред 200 пчелара који учествују на овогодишњем сајму, отварању су присуствовали и директорка Управе за пољопривреду у оквиру Секретаријата за привреду Снежана Врачар, председник општине Палилула Александар Јовичић, као и његов заменик др Драган Пауновић.

Отварајући манифестацију Андреја Младеновић истакао je да је Сајам пчеларства, који се одржава под покровитељством Града Београда, једна од најбољих градских манифестација.

– Друштво пчелара једно je од најстаријих београдских удружења које даје добар пример свим другим градовима у Србији како треба организовати овакве сајмове. Ово није само изложба пчелињих производа, већ сајам на коме постоји сарадња и размена искустава која је неопходна да се производња унапреди. Прошле године у Србији је произведено  рекордних 12.000 тона меда, а само у првих шест месеци ове године извезено је више од 900 тона, што довољно говори о потенцијалу који је препознао и Град Београд. Заједнички смо радили на додатном образовању и повећању броја кошница, како бисмо садашњи број од 700.000 кошница што пре повећали на милион. У нама ћете кроз подршку градске Управе за пољопривреду увек имати поузданог партнера и подршку, као и код министра пољопривреде, који управо долази из локалне самоуправе и има разумевање за проблеме са којима се суочавате – истакао је Андреја Младеновић.

Председник општине Палилула Александар Јовичић истакао је задовољство што се Сајам пчеларства традиционално одржава на територији ове општине и нагласио да су врата Општине Палилула отворена за све пчеларе.

– Увек можете доћи и затражити нашу помоћ, и у виду финансијских средстава и у логистици и ми ћемо вам изаћи у сусрет, јер је и наш интерес да манифестација буде из године у годину све боља. То се односи и на период између два сајма, јер желимо и можемо да помогнемо у промоцији манифестације која то заиста заслужује – казао је Јовичић, пожелевши пчеларима успех и на финансијском плану како би се ова привредна делатност у Београду и Србији подигла на највиши ниво.

Директор 42. међународног сајма пчеларства Слободан Чумић подсетио је да се сајам одржава од 28. септембра до 2. октобра и да у њему учествује више од 200 пчелара из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније, Македоније и других земаља. Током трајања сајма организоваће се предавања у области пчеларства, јер је заинтересованост за прозводњу меда и пчелињих производа повећана. Чумић је посебно истакао залагање и помоћ градске Управе за пољопривреду и њене директорке Снежане Врачар, који су по његовим речима, много учинили да пчеларство као привредна делатност у Београду заузме високо место.

По речима Чумића, очекује се да овогодишња посета премаши број од 150.000 посетилаца.

Почетку манифестације претходила је служба свештеника Српске православне цркве, а Сајам пчеларства улепшали су и ученици Балетске школе „Лујо Давичо”, који су извели сплет народних игара Србије.