среда, 28. септембар 2016.

Синиша Мали: Београд је прва локална самоуправа са централизованом службом за јавне набавке

Град Београд је прва локална самоуправа која је формирала централизовану службу за јавне набавке захваљујући чему је за две године направио уштеду од 1,2 милијарде динара, истакао је градоначелник Синиша Мали у обраћању  на свечаном отварању Трећег интердисциплинарног симпозијума о јавним набавкама, у оквиру Међународне недеље јавних набавки која се одржава у Београду.

Према његовим речима, број понуђача за једну набавку порастао је са 1,8 на 2,6 процената. Градоначелник је вечерас у Старом двору посебно указао да је до 2013. године, пре него што се кренуло у овај поступак, скоро 40 одсто јавних набавки рађено и завршавано кроз преговарачки поступак, док је данас тa пракса присутна у свега три процента. 
 
–На овај начин смо показали да желимо да будемо потпуно транспарентни, да штедимо новац, али и дајемо добар пример и другим локалним самоуправама у нашој земљи. Свака набавка у Београду иде кроз портал јавних набавки, која је доступна свим понуђачима – указао је Мали. 

Он је поручио да ће Агенција за јавне набавке бити на располагању свим учесницима скупа и изразио очекивање да ће Град Београд од искуства других земаља и градова успети да унапреди процес јавних набавки. 

Свечаном отварању присуствовао је министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић, потпредседник ЕБРД-а Мари Ен Биркен, потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић, декан Универзитета Торвергата Густаво Пига и декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић.