четвртак, 29. септембар 2016.

Синиша Мали: Обилићев венац ускоро постаје пешачка зона

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на реконструкцији Обилићевог венца. Пројекат је вредан 216 милиона динара, а рок за завршетак радова је четири и по месеца. У обиласку будуће пешачке зоне били су и главни градски урбаниста Милутин Фолић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Попови и директорка градског Завода за заштиту споменика културе Нела Мићовић.

Говорећи о радовима у центру града, Синиша Мали подсетио је да се идуће године навршава равно 30 година од уређења Кнез Михаилове улице у пешачку зону.

– За нешто више од четири месеца овај део града изгледаће потпуно другачије. На овом простору налазиће се пешачка зона са педесет нових стабала, што ће овај део града учинити зеленом оазом и пешачким рајем за Београђане и госте Београда. Паралелно се завршава и реконструкција гараже на Обилићевом венцу која ће добити додатних 200 места, уређујемо улице Маршала Бирјузова, Сремску, а већ смо уредили Улицу Вука Караџића, Змај Јовину, као и трг код „Црвеног петла”. Тренутно се ради Делијска улица и све то учиниће да цео центар града буде претворен у пешачку зону. Подсетићу, у току су и радови на Косанчићевом венцу, где се мења калдрма и уређују све фасаде – казао је Синиша Мали.

Током наредне године радови ће се наставити и на другим локацијама, навео је Мали, а први на реду биће подземни пешачки пролази испод Теразија.

– Поред пешачких пролаза, радићемо и на уређењу Теразијске терасе, од хотела „Москва” ка Сави, а почеће и уређење Безистана, који тренутно заиста лоше изгледа. Сви ти радови усмерени су на то да центар града буде нешто чиме ћемо се поносити, јер желимо да се по тој уређености издвојимо од осталих градова – рекао је градоначелник.

Он је истовремено најавио да од 1. октобра почињу радови на самом Обилићевом венцу, где ће бити уклоњен асфалт и замењена комплетна подземна и надземна инфраструктура.

Радови на Обилићевом венцу подразумевају уређење Топличиног и Обилићевог венца, Делијеске улице, као и део Улице царице Милице. Пројектом је предвиђено да ове улице буду пешачке, као део Београдске централне зоне, у којој се од 1987. године примењују заједнички технички и естетски критеријуми.

Осим партерног уређења, поставиће се нова водоводна мрежа, уредиће се систем за одвођење кишних вода, биће постављен систем за заливање зеленила, јавно осветљење и ново зеленило. Предвиђено је да се више од 80 одсто површина поплоча, а уз објекте и на местима оптерећења поставиће се ситне коцке. Ограде дрвећа и корпе за отпатке биће по облику и материјалима као и у Кнез Михаиловој улици. Предвиђено је постављање 41 канделабра, око 48 стабала високог дрвећа, а зелене површине чиниће око 1.500 квадратних метара.