петак, 30. септембар 2016.

Горан Весић: Историја Друштва за улепшавање Врачара једнака знаменитој историји ове општине

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас потписивању Протокола о сарадњи Градске општине Врачар и Друштва за улепшавање Врачара. Горан Весић је том приликом нагласио да је веома поносан и да је знаменита историја Врачара једнака историји овог друштва, које има традицију дугу 132 године. 

–  Друштво је дух Врачара и заслужно је за то што је Врачар данас овакав какав јесте и зато је важно да они наставе да корачају истим кораком. Друштво за улепшавање Врачара није само наша веза са историјом и традицијом, већ нам показује колико је важно да се људи организују и да воде рачуна о средини у којој живе. Чланови овог друштва били су угледни људи и радили су на томе да се Врачар улепша и постане боље место за живот – рекао је Весић.

Он је нагласио да ће и град, уз подршку републике и премијера Вучића, и у будућности помагати уређивање ове општине, те подсетио да предстоје улагања у Његошеву улицу, Каленић пијацу, три подземне гараже, урбане џепове. 

Градски менаџер истакао је и то да је веома важно да локалне самоуправе сарађују са удружењима грађана, како би сви заједно решили неколико проблема у наредним годинама, а који се тичу комуналног реда, паркирања, буке. 

Протокол о сарадњи потписали су председник општине Врачар Милан  Недељковић и генерални секретар Друштва за улепшавање Врачара Александар Арсенијевић. Милан Недељковић је након потписивања нагласио да је проучавајући историју општине био импресиониран овим друштвом. Оно је иницирало изградњу прве поште, телеграфа, обданишта, школе, пијаце на Врачару, али били су и донатори за почетак градње Храма Светог Саве. Он је истакао и да ће потписивање протокола омогућити даљи развој Врачара и значиће помоћ у реализацији важних заједничких пројеката. 

Александар Арсенијевић навео је да се на овај јединствени начин пружа шанса не само да се утиче већ и да се директно, зajeднo сa приjaтeљимa из oпштинских влaсти, унапреди живот на Врачару. Он је обећао свесрдну помоћ и изразио наду да ће се још боље и успешније радити у будућности. Надамо се најбољем за нас и за наше Врачарце, поручио је Арсенијевић.  

У парку на углу улица Борислава Пекића и Макензијеве, министар културе Владан Вукосављевић заједно са Радмилом Дујаковић, унуком оснивача Народног оркестра „Радио Београда” Властимира Павловића Царевца, открио је таблу овом познатом музичару и диригенту. Министар Вукосављевић рекао је да се обележавањем места где су стално или повремено живели велики људи из наше историје, Београд придружује великим светским метрополама. 

– Београд је град изузетне традиције и културе и наша је обавеза да захваљујући оваквим добрим идејама направимо топологију која ће туристима омогућити да се упознају са талентованим, квалитетним и генијалним личностима из наше историје. Судбина Властимира Павловића била је двојака: велики успех, али и тежакг лични живот. Његова виолина одсвирала је неке од најзначајнијих нота српске музичке душе и у томе јесте његова величина. Ово је леп и важан дан за Чубуру, Београд и Србију и надам се да ће ово постати место музичког ходочашћа и чувања успомене на Властимира Павловића Царевца – навео је Вукосављевић. 

Познатом музичару посвећена је прва табла, а биће постављене и оне у част знаменитом уметничком пару Мирославу Беловићу и Маји Димитријевић, драмском писцу Александру Аци Поповићу, глумцу Предрагу Пепи Лаковићу, глумцу Слободану Цици Петровићу, балерини Јелени Шантић, научнику и књижевнику Стевану Јаковљевићу, књижевници Милици Јаковљевић Мир-Јам, писцу Љубомиру Мицићу, архитекти и градоначелнику Богдану Богдановићу, музичару Војиславу Вокију Костићу и архитекти Милану Злоковићу. 

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, чланица Градског већа Тања Поповић и градски секретар за привреду Милинко Величковић.