недеља, 9. октобар 2016.

Весић: Реконструкција Скадарлије на пролеће

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да ће реконструкција популарне београдске Скадарлије почети на пролеће.

– Град Београд учествовао је на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за доделу субвенција и дотација за пројекте развоја туризма са пројектом реконструкције Скадарске улице, чесме и припадајућег платоа. Вредност пројекта је 14,2 милиона динара, а министарство ће учествовати са 10 милиона динара, док ће Дирекција за путеве Града Београда обезбедити 4,2 милиона динара – рекао је Весић.

Према његовим речима, пројектом реконструкције Скадарске улице, између Булевара деспота Стефана и Улице Страхињића бана, предвиђена је реконструкција калдрме, чесме и припадајућег платоа, озелењавање улице и постављање новог мобилијара.

– Радови ће се изводити на пролеће, а циљ је да се уреди Скадарлија као најзначајнија туристичка локација на територији Београда како би била побољшана наша туристичка понуда – рекао је Весић и додао да ће Град Београд донети и додатне мере како би се заштитила Скадарска улица јер представља амбијенталну целину под заштитом Завода за заштиту споменика, али и како би се очувала традиција и историја старог Београда.

Верујем, навео је Весић, да готово да нема госта нашег града који не посети Скадарлију. Зато је наша обавеза да овај јединствени део града посебно чувамо јер он представља историју нашег града.

Весић је подсетио да Скадарлија има богату историју.

– До 19. века, средином данашње Скадарлије текао је поток, а почетком 20. века у Скадарлији је било 14 кафана међу којима су „Бајлонијева пивара”, „Бумс келер”, „Вук Караџић”, „Златни бокал”, „Милош Обилић”, па и нама данас познате „Три шешира” и „Два јелена”. Крајем 19. века, на почетку Скадарлије кафана „Пашонин булевар” била је први београдски мјузик хол, а 1908. кодине у Скадарлији су одржане прве оперске представе. Данашња Скадарлија уређена је 1966. године према пројекту архитекте Угљеше Богуновића. Седамдесетих година прошлог века Скадарлија се „побратимила” са париском боемском четврти Монмартр. Скадарлију су после уређења посетили британска краљица Елизабета, шпански краљ Хуан Карлос, Вили Брант, Маргарет Тачер, Алеберто Моравија, италијански председник Сандро Пертини, Ђина Лолобриђида, Владимир Висоцки, Берт Ланкестер, а недавно и потпредседник САД Џозеф Бајден и многи други – рекао је градски менаџер Горан Весић.

Захвални смо Министарству трговине, туризма и телекомуникација на подршци коју су нам дали у реализацији овог пројекта, казао је Весић, и додао да је Скадарлија не само важан део туристичке понуде Београда већ и Србије.