понедељак, 17. октобар 2016.

Град ће се на Београдским инвестиционим данима представити пројектима вредним три милијарде евра

Помоћник градоначелника Борко Милосављевић изјавио је данас да је циљ другог форума Београдски инвестициони дани, који ће бити одржан од 24. до 26. октобра у „Сава центру”, унапређење привредног амбијента у Београду и Србији, као и да се директним сусретима привредника договоре будући аранжмани. 

Он је на конференцији за новинаре у Старом двору подсетио да је прошлогодишњи форум имао више од 600 учесника из преко 20 земаља, почев од Сједињених Америчких Држава, Канаде, Француске, Италије и земаља региона. 

– Београд ће се на овом форуму представити инвестиционим пројектима вредности преко три милијарде евра, као и промоцијом слободних привредних зона за гринфилд инвестиције. Поред великих пројеката, на овом форуму битан сегмент представљања биће предузетништво и развој малих и средњих предузећа, у оквиру којег ће Привредна комора Београда одржати панел. Улога ове манифестације је да прикаже привредни амбијент и његово унапређење, који директно привлаче стране инвеститоре. Град Београд је у претходне две године опсежно радио на пословно-финансијској консолидацији, после чега смо кренули у још активнију фазу у привлачењу инвестиција – навео је Милосављевић. 

Он је најавио да ће се у оквиру форума, поред промоције привредних потенцијала Београда, представити и потенцијали Републике Србије, Аутономне Покрајине Војводине и других локалних самоуправа у нашој земљи и најавио учешће њених представника на конференцији. Последњи дан форума, према његовим речима, биће намењен састанцима привредника, с циљем да се конкретизују договори, као што је прошле године потписан уговор између једне кинеске и српске компаније вредан 20 милиона евра. 

Извршни директор Привредне коморе Београда Светозар Крстић изразио је задовољство што форум, који доприносу развоју Београду и Србије, постаје трационалан. Он је најавио велики број учесника са скоро свих континената, као и представнике великог броја привредних комора из региона, пре свих савске и дунавске регије, као и из неколико регија из Кине. Такође, до сада је прикупљено око 30 пројеката које ће на овој конференцији представити домаћи привредници из различитих области, навео је Крстић. 

Председница Централноевропског форума за развој Ана Бован истакла је да овај скуп омогућава да се Београд коначно позиционира на инвестиционој мапи овог дела Европе, што се дуго чекало. Она је прецизирала да је од локалних самоуправа у Србији, као и од АП Војводина сакупљено више од 80 пројеката из области енергетике, инфраструктуре и туризма. Такође је најавила учешће привредних представника из више од 20 земаља, представнике из 12 градова са три континента, као и већи број амбасада и економских аташеа.