уторак, 18. октобар 2016.

Меморијални дефиле поводом ослобођења Београда у Другом светском рату

Поводом обележавања 72. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, 20. октобра биће одржан меморијални дефиле на улицама града и свечана академија у Народном позоришту.

Меморијални дефиле заказан је за четвртак, 20. октобар, у 12 часова и кретаће се од „Лондона” до  Палате „Албанија”, а формирање колоне почиње у 11.30 сати. На траси дефилеа биће постављено пет пунктова, на којима ће глумци реконструисати неке од ситуација у којим су се војска и грађанство нашли 20. октобра 1944. године. 

Први пункт налазиће се код зграде Председништва у Улици краља Милана, следећи код Скупштине Београда. Дефиле наставља до ћошка Теразија и Трга Николе Пашића на коме се налази и трећи пункт, где ће се одиграти драмска сцена која ће подсетити на стравична страдања родољуба на том месту. Након тога дефиле се приближава хотелу „Москва”, где се код Теразијске чесме налази претпоследњи пункт, одакле се наставља ка Тргу републике, те улази у Кнез Михаилову и са задње стране прилази сцени код Палате „Албанија”. 

На овој сцени публика ће имати прилике да присуствује сценском приказу борби за „Албанију”. Борба за ово здање водила се пуних седам сати и освајано је „спрат по спрат”, након чега је почело повлачење непријатељске војске из града. 

У дефилеу од „Лондона” до Палате „Албанија” учествоваће и представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, ветерани СУБНОР-а и грађани.

Представници Владе Републике Србије и Града Београда ће у 15 сати открити  плоче са именима улица у Београду која су добиле по совјетским командантима једница Црвене армије учесницама у ослобађању Београда. На Новом Београду бивша Улица Гоце Делчева постаје Булевар маршала Толбухина, а бивша Похорска улица ће носити име Улица генерала Жданова.

Перформанс реконструкције „Велике борбе” почиње у 16.30 часова испред Старог двора, а у 20 сати је свечана академија у Народном позоришту.