четвртак, 20. октобар 2016.

Весић: На достојан начин данас обележавамо ослобођење Београда

Ми данас живимо у слободи захваљујући жртвама које је поднело готово 3.000 бораца Народноослободилачке војске и 940 црвеноармејаца. Зато ћемо један од највећих дана у историји нашег града обележити на достојан начин, рекао је градски менаџер Горан Весић за РТС.

– Између „Лондона” и „Албаније” у Улици краља Милана предвиђен је меморијални дефиле који се организује први пут, а у коме ће учествовати представници Субнора, учесници ослобађања Београда, припадници Војске Србије, полиције, као и потомци оних који су ослобађали Београд и грађани који негују успомене на тај догађај. У овом граду су се водиле највеће борбе, а освајањем Палате „Албаније” 20. октобра немачка армија је коначно почела да се повлачи из Београда. Партизан Миладин Петровић изнео је заставу на врх Палате „Албанија” на данашњи дан и тај тренутак се слави као дан ослобођења Београда – подсетио је Весић. 

Он је додао да ће по читавој улици бити реконструисани моменти из те борбе, а данас ће ослободиоци Београда маршал Толбухин и генерал Жданов добити своје улице  на Новом Београду. 

–Улица Гоце Делчева од данас постаје Улица маршала Толбухина, а Похорска Улица генерала Жданова. Поре тога биће положени и венци на спомен-обележја, а од 16 сати на платоу испред Скупштине града биће одржана изложба трофејног оружја и свега онога чиме су партизанске и совјетске јединице ослобађале Београд. Тој манифестацији присуствоваће и ђаци београдских школа, који ће имати прилику да разговарају са учесницима борби и тако науче нашу славну историју. У 20 сати у Народном позоришту биће одржана свечана академија  на којој ће говорити потпредседник Владе Републике Србије Небојша Стефановић. Тако ће се Београд сетити дана свог ослобођења и верујем да ћемо данашњи празник обележити на достојан начин – истакао је градски менаџер.

Према његовим речима, важно је да се грађани после 72 године сете и науче како је била тешка битка за Београд, у којој је у жестоким борбама страдало око 4.000 бораца. Ово је један од најважнијих догађаја у нашој историји и зато је важно да се на овај начин сетимо свих њених учесника.

– Откада је садашња управа добила поверење грађана, ми обележавамо овај дан, што није био случај претходних деценија, те смо донели одлуку да прослава ослобођења Београда постане стална манифестација, како не би зависила од политичке воље – рекао је Весић.