четвртак, 20. октобар 2016.

Одата почаст погинулим совјетским ветеранима на Авали

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић положио је данас венац на Споменик погинулим совјетским ветеранима на Авали поводом обележавања 72. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. 

– Не смемо заборавити заједничку борбу Црвене армије и наших партизанских снага које су ослободиле наш главни град од нациста. Морамо поштовати своју историју, традицију и људе из прошлости који су много урадили за Београд, јер само тако будућност Београда и Србије може бити мирна и просперитетна. Наш дуг је да памтимо све које су за слободу Београда и Србије дали своје животе, међу којима посебно место заузимају совјетски ветерани који су ослобађали Београд, а своје животе изгубили у трагичној авионској несрећи – истакао је Драгомир Петронијевић.

Поред Града Београда, венце су положили и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Субнора и амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана.

Споменик погинулим совјетским ветеранима на Авали подигнут је 1965. године на месту погибије совјетских ветерана који су путовали авионом на прославу двадесетогодишњице ослобођења Београда. Тада, 19. октобра 1964. године, животе су изгубили маршал Бирјузов, генерал Жуков и други совјетски ветерани који су са борцима Народноослободилачке војске Југославије учествовали у борбама за ослобођење Београда.