четвртак, 20. октобар 2016.

Одржана трибина о запошљавању особа са инвалидитетом

Удружење особа са инвалидитетом Београд одржало је трибину у оквиру  пројекта „Ја хоћу  ја могу  да...” са темом „Помози, подржи, прихвати  и  запосли особу са инвалидитетом”. Пројекат  је подржала Канцеларија  за  младе и сарадњу  са удружењима  Града Београда.

Трибини је присуствовало више од 60 учесника, а о теми су говорили представници удружења, организација, и спортских друштава који су посвећени раду са особама са ивалидитетом и који пружају подршку активностима удружења инвалида и самим особама са инвалидитетом. 

На трибини су донети одређени закључци према којима особе са инвалидитетом морају бити видљивије у друштву и да се треба максимално залагати за побољшање њиховог положаја. Оснаживање се у највећој мери односи на запошљавање  особа са инвалидитетом,  чиме у садашњем тренутку  нису задовољни, као и да саме особе са инвалидитетом  морају да узму улогу  и да  презентују своја знања и способности,  јер шира јавност има  предрасуде  и није упозната на прави  начин  са потенцијалима особа са инвалидитетом. 

У раду трибине учествовали су Гордана Пушара, председник Удружења особа са инвалидитетом Београда, Мирко Димитријевић, председник Београдског шаховског клуба слепих „Напредак”, Ненад Стекић, представник  Kанцеларије за младе и сарадњу са удружењима, Миодраг Пешић, директор  Градског  центра за социјално  предузетништво, Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање (НСЗ), Владан Пајић, помоћник у Секретаријату за спорт и омладину, и Душан Петровић, помоћник директора „Београд-пута”.

Трибини су присуствовали и Бојан Јаћимовић, генерални секретар Параолимпијског комитета  Србије, Митар Паликућа, члан стонотениске параолимпијске репрезентације Србије и  освајач бронзане медаље на недавно завршеним Параолимпијским играма у Рио де Женеиру, Ненад Абрамовић, председник Удружења „Завичај”, као и један број послодаваца који запошљавају особе са инвалидитетом.