четвртак, 20. октобар 2016.

Никодијевић: Традиција антифашизма највеће благо савремене цивилизације

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обратили су се вечерас званицама на свечаној академији поводом обележавања 72 године од ослобођења Београда у Другом светском рату, одржаној на  Великој сцени Народног позоришта. У присуству представника Владе Србије, Града Београда, верских заједница и дипломатског кора, Никодијевић је истакао да обележавање 20. октобра представља део дуге традиције подсећања на важне датуме у историји Србије. 

– Београдска операција представља у историји једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Здружене јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије. Београдском офанзивом окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда, а у ослобађању главног града погинуло је више хиљада бораца и цивила – навео је Никодијевић.

Он је подсетио и на то да је Београд био важна тачка у рушењу фашистичке Немачке, јер је у нашем граду био смештен немачки штаб Команде jугоистока. Губитком Београда и пробијањем Сремског фронта, Немачка је изгубила војно упориште у југоисточној Европи. Ти тешки и крвави, али славни дани борбе за слободу нашег народа, нису остали незабележени од савезника у Другом светском рату. Овенчани ореолом славе, представници наше земље свуда су дочекивани с уважавањем и поштовањем, нагласио је Никодијевић

– У годинама слободе које су уследиле након рата, а нарочито у последње две деценије наше новије историје, промене друштвеног уређења и политичких односа, довеле су нажалост и до другачијих тумачења историје. Човечанство је доживело велике промене, али су све велике нације Европе и света задржале изразито позитиван систем вредности базиран на антифашистичким начелима, на којима почива савремена цивилизација. У темељне вредности Европске уније уграђени су антифашизам и слободарсво. Антифашизам се прихвата као историјска чињеница и као такав се примењује, учи у школама и преноси на нове генерације. Традиција антифашистичке борбе, слободе и људског достојанства баштини се у читавој Европи као највеће благо – рекао је Никодијевић.

Међутим, у једном делу наше, домаће јавности, појавиле су се сумње. Седам деценија после рата отварају се досијеи квислинга и сарадника окупатора, с намером да их неко правда, ревидира њихову улогу, па чак и рехабилитује. 

– Током протекле две деценије, део политичке јавности није имао довољно слуха да настави традицију обележавања важних догађајa из Другог светског рата. Дешавало се, нажалост, да су важни датуми из историје антифашистичке борбе игнорисани, да су имена улица народних хероја и ветерана промењена, а датуми ослобођења од фашизма и окупатора проглашени другоразредним догађајима. Ипак, у последњих неколико година сведоци смо да се ствари заиста мењају набоље, уређују гробља ослободилаца, води много више рачуна о осећањима породица палих бораца и поклања пажња достојанству палих жртава, а славне прошлости с поносом се присећамо – казао је Никодијевић. 

Председник Скупштине Београда осврнуо се и на највеће стратиште логора Бањица у Јајинцима, где је стрељано на десетине хиљада родољуба, које је, како је оценио, до пре неколико година било излетиште без икаквих обележја, достојанствених знакова ужасне прошлости и видљивих међа страдања хиљада Београђана. 

– Данас је то достојанствен спомен-парк, уређен и примерно обележен, који сведочи о страдањима и жртвама. Постоје личности које доследно, упорно и довољно одважно, у својим јавним наступима отворено опомињу друштво да екстремизам никада није до краја мртав, да процеси ревизије историје неће проћи некажњено, да то распирује духове прошлости и да штети угледу наше земље и главног града. Данас шаљемо јасну поруку да нећемо дозволити ревизију историје. Неке идеје фашизма и данас живе само у другом облику и представљају сталну опасност стабилности друштва. Против зла званог фашизам, морамо се стално борити незаборављањем, подсећањем и учењем нових генерација о вредностима антифашистичке борбе. Зато данас поносно славимо сопствену слободу – нагласио је Никодијевић. 

Обележавање важних датума из наше прошлости, нарочито из времена антифашистичке борбе, добија на снази и важности, добија пуни смисао.

– Ми свесрдно подржавамо неговање традиција Народноослободилачке борбе  и антифашизма и апелујемо на мислеће људе, на политичку јавност и друштво у целини, да следећи линију прогреса, увек подржавају оне снаге које баштине  истинске вредности слободе и славне нам прошлости – рекао је Никодијевић. 

Никодијевић је на крају захвалио свим борцима на слободи коју су нам подарили пре 72 године.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је навео да је Београд симбол жеље за слободом и животом. 

– Вековима се налази на раскршћу путева који повезују Запад са Истоком, на месту где се сударају цивилизације. Београд је захватило чак 115 сукоба и ратова, али га никада није било лако освојити. Као последица сваког победничког беса Београд је био редовно рушен, много пута скоро до темеља, али то наше претке није спречило да се сваки пут дижу из пепала – рекао је Стефановић.

Он се осврнуо и на ослобађање Београда, које данас обележавамо, и нагласио да се на антифашизму заснива модерна Европа којој Србија данас тежи. 

На свечаној академији изведен је драмски приказ уз пратњу оркестра и хора који су изводили неке од најпознатијих нумера тога времена.