петак, 21. октобар 2016.

Град спремно дочекује инвеститоре на предстојећим Београдским инвестиционим данима

На предстојећим Београдским инвестиционим данима, који се одржавају од 24. до 26. октобра у „Сава центру”, представиће се пројекти и инвестициони потенцијали главног града са основном намером да се склопе конкретни споразуми и реализују пројекти, изјавио је помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић гостујући на РТВ Студио Б.

На овој манифестацији прошле године учествовало је више од 600 потенцијалних инвеститора из више од 20 земаља, а очекује се да ове године тај број буде и већи. 

– Резултат прошлогодишње конференције је, између осталог, и успешан уговор између кинеске и наше компаније, који је тада вредео 20 милиона долара. То је и суштина ових конференција, које нису сврха самe себи већ конкретни договори којима ће се показати привредни амбијент Србије и Београда и презентовати конкретни пројекти на „Б2Б” састанцима заинтересованих саговорника – рекао је Милосављевић.

Он је истакао да је суштина оваквих скупова показати и да Београд и Србија не заборављају ниједног инвеститора и да се тиме показује однос према онима који желе да улажу. 

– Ми ћемо заиста искористити ову конференцију тако што ћемо представити више пројеката, од великих развојних инфраструктурних, преко путне и саобраћајне инфраструктуре све до пројекта „Београд на води”, који ће имати посебно место на презентацији. Са друге стране представићемо могућност за „гринфилд” инвестиције, показати слободне привредне зоне, што представља велики потенцијал Београда с обзиром на његов геостратешки положај – казао је Милосављевић.

Према речима Милосављевића, потенцијалним инвеститорима биће понуђена и могућност јавно-приватног партнерства, јер су наша јавна предузећа веома интересантна за улагање у одређеним областима. 

– Градски урбаниста ће презентовати како урбанизам и доношење детаљних планова може утицати на могућност инвестирања. То се нарочито односи на могућност изградње подземних гаража, пешачких и бициклистичких стаза и свега онога што подиже могућности главног града. Такође, ту смо и да промптно дамо све потребне информације сваком заинтересованом инвеститору како бисмо повећали могућности за улагање – рекао је Борко Милосављевић.

Уводни део предстојећег форума односиће се на све параметре који чине привредни амбијент за улагање и на њему ће бити представљени сви потребни подаци.

– Након тога следе конкретне презентације пројеката на којима ће, поред Града Београда, учествовати и друге локалне самоуправе. Ту ће бити представници ресорних министарстава, АП Војводине, Новог Сада, Ниша, Новог Пазара, председници општина из већег броја градова Србије и инвеститори ће моћи да остваре заиста широки увид у понуду пројеката – најавио је помоћник градоначелника.

Једна од тема форума биће и реконструкција „Сава центра”, која би требало да допринесе побољшању конгресног туризма у Београду. 

– Београд је један од центара конгресног туризма и зато је ово добра прилика да неко од потенцијалних инвеститора искаже интересовање за стратешко партнерство. Ми ћемо представити и пројекат везан за ово здање и док буде трајао скуп, имаћемо штандове где ће градови и општине давати све потребне информације о сваком појединачном пројекту који се нуди инвеститорима.

Све време трајања форума учесници ће моћи да добију оперативне податке за све пројекте који ће се и официјелно представљати, напоменуо је Милосављевић. 

Он је оценио да је модел успешног развоја читавог друштва у томе да има добру економску политику, од чега зависи и добра социјална и свака друга политика. Када имате добар привредни амбијент и нове инвестиције, то повлачи нова радна места, више новца у буџету и више издвајања за социјално угрожене и улагања у образовање, спорт, културу, закључио је помоћник градоначелника.