петак, 21. октобар 2016.

Интернационали конгрес посвећен васкуларном здрављу отворен у Београду

Председник Србије Томислав Николић и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовали су вечерас у хотелу „Crowne plaza” отварању Интернационалног конгреса Међународног удружења за васкуларно здравље и Удружења за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога.
Младеновић је рекао да је Београд једна од колевки ове гране медицине, која последњих година доживљава свој евидентан развој.

- Град Београд чини готово све, у домену својих надлежности, на обезбеђивању и спровођењу здравствене заштите на тај начин што пратимо здравствено стање становништва и рад здравствених служби. Старамо се о спровођењу утврђених приоритета, трудимо се да стварамо услове за присупачност и уједначеност коришћења здравствене заштите, координирамо и подстичемо организацију и усмеравање спровођења здравствене заштите. Унапређујемо и сарадњу са хуманитарним и стручним организацијама, савезима и удружењима, на пословима развоја чиме доприносимо укупном амбијенту за живот и рад људи – истакао је Младеновић. 

Према његовим речима, данас је у Београду кардиологија присутна као модерна област медицине у најважнијим здравственим, наставно-образовним и научним институцијама. 

- Поносни смо на наше стручњаке јер су они великим знањем, професионалношћу и преданошћу спасили много људских живота. За све присутне стручњаке из региона и света овај догађај је прилика да размене искуства и остваре сарадњу, али и да уживају у Београду, граду богате историје и широке туристичке понуде – нагласио је он и изразио наду да ће закључци овог едукативног скупа помоћи у унапређењу медицине у земљама нашег региона.

Председник Николић је казао да је велики комплимент за Србију и њену академску заједницу то што је овакав догађај организован у Београду.

- Импозантан је број од преко 800 учесника на овом београдском сусрету. Агенда научних сесија броји 50 предавача из 20 земаља. Све то ме уверава у успех овог конгреса. Међународним удружењима је заједнички именитељ кардиоваскуларно здравље светске популације и непрестана борба за промену статистике која обољење крвних судова и срца, пре свега инфаркт и шлог, препознаје као узрок смрти сваког другог човека – нагласио је Николић.

Председник Удружења центра за хипертензију, превенцију инафркта и шлога Небојша Тасић је навео да се овај конгрес издваја од других јер на њему учествују кардиолози, ендокринолози, нефролози, нутриционисти. Они ће, како је додао, размартати искуства најсавременијих научних сазнања у борби против инфаркта и шлога.