понедељак, 24. октобар 2016.

Освајачи медаља у Рију засадили божиковину у Пионирском парку

Пионирски парк је, поводом годишњице „Зеленила – Београд”, данас постао богатији за још једну ретку садницу декоративног дрвета кога нема у осталим парковима. То је божиковина, зимзелени жбун или дрво, које је угрожено и строго заштићено. Заједно са директором „Зеленила” Слободаном Станојевићем засадили су је сребрни олимпијци из Рија – кајакаши Марко Томићевић и Миленко Зорић и теквондисткиња Тијана Богдановић.

– Данас са задовољством обележавамо 87. годишњицу нашег предузећа и као што смо већ дуги низ година увели као праксу, која се показала крајње позитивна, то смо урадили и сада. Засадили смо једно егзотично дрво које симболише Божић и које траје преко 300 година. И овај пут смо имали част и задовољство да истакнути спортисти који су обележили прошлу годину на један изузетан начин буду са нама. То су освајачи сребрних медаља на Олимпијади у Рију. Показало се да су све саднице засађене на овај начин успеле, а исто тако да и спортисти који дођу овде и засаде их наставе да постижу добре резултате. Надамо се да ће тако бити и у будућности – рекао је Слободан Станојевић. 

Млади спортисти по први пут су учествовали у оваквој акцији и надају се да ће их бити још. Радо ће се одазивати. Пошто ово дрво дуго траје, надају се да ће се заједно развијати и да ће моћи да га гледају наредних 30 и више година. Ранијих година њихове колеге спортисти засадили су сребрни кедар, европску тробојну букву, бонсаи стабло јапанског јавора, дрен, мочварни храст, сребрну смрчу и фотинију. На тај начин Пионирски парк је постао специфична оаза необичних врста биљака из различитих делова света.