понедељак, 24. октобар 2016.

Весић: Џез је музика слободе која нас спаја

Под слоганом „Планета џез”, Београдски џез фестивал, 32. по реду, одржаће се од 26. до 30. октобра, а градски менаџер и председник Организационог одбора фестивала Горан Весић на данашњој конференцији за новинаре изразио је уверење да ће бити најбољи од његовог обнављања. 

– Буџет фестивала ове године биће скоро две стотине хиљада евра, а када је обновљен био је четири пута мањи. Трудићемо се убудуће да буде још више новца. Као оснивачи, захвални смо свима који га помажу јер је овај фестивал наш заједнички пројекат, нешто што нас спаја и показује колико је Београд светски и европски град у правом смислу те речи – казао је Весић. 

Он је још једном подсетио да је џез у Београду почео да се свира годину дана после Париза, па отуда ни не чуди његова велика популарност у нашој земљи. 

– Џез је музика слободе и импровизације и можда нам зато и одговара јер су управо то наше особености – навео је Весић.

Како је додао, број продатих улазница расте, те је тренутно приход око четири милиона динара, али је изразио и очекивања да ће се ове године оборити прошлогодишњи рекорд када је било око десет хиљада продатих улазница. У прилог томе иде и чињеница да ће се после дуго година два концерта одржати у „Сава центру”, док ће се остали програм одвијати у Дому омладине Београда. Градски менаџер је нарочито позвао младу публику, по чему је наш фестивал и специфичан. 

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић подсетила je да је фестивал обновљен 2005. године, након петнаест година паузе. Данас је фестивал поново манифестација од посебног значаја за Град Београд, где му је и место по угледу, квалитету и традицији. 

– У оквиру фестивала биће реализован 21 концертни наступ уметника из 17 земаља света. Град је издвојио девет милиона динара за реализацију програма, док је прошле године то износило 6,9 милиона динара. Министарство културе обезбедило је још 1,7 милиона динара – истакла је Ивона Јевтић. 

Вршилац дужности директора Дома омладине Београда Ненад Драговић истакао je подршку града и захвалио на помоћи како би достигнућа фестивала из године у годину била још већа и како би се допринело не само развоју џез сцене Србије већ и читаве културне сцене земље и главног града.

Програмски менаџер Драган Амброзић нагласио je да је овогодишња иновација повратак емоцијама, чему ће нарочито допринети латино музичари, али и домаћи џез уметници. 

Велику подршку фестивалу дале су амбасаде Израела и Сједињених Америчких Држава, али и бројни други поштоваоци џеза.