уторак, 25. октобар 2016.

Весић: Обнова 21 фасаде на Врачару креће следеће године

Следеће године покренућемо обнову 21 фасаде на Врачару, а посебно ће бити урађена Катанићева улица, односно цео фронт зграда које гледају према Храму Светог Саве, што ће и те како утицати на туристе који посећују овај део града, најавио је градски менаџер Горан Весић гостујући на Студију Б.

Према његовим речима, оронуле фасаде и графити морају бити замењени обновљеним и чистим фасадама, поготово у самом центру града како би он личио на друге европске метрополе, а обновљене фасаде биће прекривене антиграфит бојама које омогућавају лако скидање. 

Како је рекао, у новембру почиње уређење Трга Моме Капора, а следеће године трга испред Београдског драмског позоришта.

– Ове године град је одлучио да уреди фасаде у Карађорђевој улици и на Косанчићевом венцу. Већ је кренула обнова девет фасада у Карађорђевој, ускоро ће кренути радови за још 12, а укупно ће у овом делу града бити обновљено 45 фасада  –  рекао је Весић. 

Што се тиче уређења центра града и пешачких зона, он је рекао да је почетком октобра изабрана компанија која ће радити Улицу маршала Бирјузова, од Царице Милице до пешачког пролаза на Зеленом венцу, а вредност радова је 77 милиона динара. Друга фаза обнове Обилићевог венца коштаће 164 милиона динара, а затим је у плану Нушићева улица, пa почетком новембра и друга фаза Косанчићевог венца. 

Весић је најавио и обнову Скадарлије, у шта ће бити уложено 14 милиона динара, а радови ће почети на пролеће, као и дефинисање туристичких зона у граду, међу којима ће бити и ова боемска четврт.

Градски менаџер је подсетио и на пројекат изградње подземне гараже дуж Улице кнеза Милоша, по угледу на Барселону и Мадрид, према коме ће радови почети крајем идуће године. У овој улици је у току и рушење зграде бившег СМУП-а, где ће израелска компанија изградити велики стамбено-пословни комплекс са преко 60.000 квадрата. 

– План је да се овакве гараже направе дуж Таковске, Цара Душана, Његошеве  и делом Булевара краља Александра, од Главне поште до Правног факултета – рекао је Весић.

Говорећи о изградњи инфраструктуре у приградским општинама, он је навео пример Калуђерице, где ће се радити четири километра водоводне мреже па ће насеље бити повезано са резервоаром и сви грађани Калуђерице, Лештана, Болеча, Ритопека биће прикључени на регионални водовод Макиш–Младеновац. Подсетио је и да је град пре годину и по поново покренуо изградњу овог водовода. Очекује се да се до 2021. године заврши регионални водовод Макиш–Младеновац, што значи да сва насеља буду прикључена на градски водовод преко овог регионалног. Вредност водовода у Калуђерици је 164 милиона динара.

Весић је нагласио да је посебно поносан на то да у граду има скоро 500 активних градилишта, а сам Град Београд има отворено 61 градилиште. 

– Пре три године затекли смо само три отворена градилишта, што говори о томе колико велики посао је урађен – рекао је Весић и изразио задовољство како теку радови на обнови Каленић пијаце и додао да ће се обновити и Сењачка, Бајлонијева и Палилулска пијаца.