уторак, 25. октобар 2016.

Синиша Мали: Београд инвестициона капија Србије

Други по реду Београдски инвестициони дани одржавају се у узбудљивом тренутку развоја Београда какав није виђен у протекле три деценије, рекао је данас градоначелник Београда Синиша Мали отварајући овај најзначајнији тродневни инвестициони форум у нашем главном граду. Он је позвао инвеститоре да дођу и улажу у неке од атрактивних пројеката захваљујући којима је Београд, како је навео, у правом смислу те речи инвестициона капија Србије. 

– Београд који видите данас значајно је другачији од оног који сте могли видети пре само неколико година, а усуђујем се да кажем, и тек најава онога што ће бити за две до пет година. Београд није само домаћин, он је и активан учесник и носилац пројеката који ће овде бити представљени, а за које тражимо подршку од свих вас. Са највећим инвестиционим портфолиом у региону, сигурни смо да имамо шта да понудимо. Захваљујући подршци Владе Републике Србије, са премијером Александром Вучићем на челу, која нам је обезбедила политичку стабилност и са којом успешно сарађујемо на великим пројектима, можемо да гарантујемо сигурност ваших инвестиција – поручио је Мали учесницима БИД-а данас у „Сава центру”. 

Београд и Србија имају велике компаративне предности у односу на државе у региону и налази се у његовом центру, навео је Мали.

– Он је град са најперспективнијим међународним аеродромом у региону, који је дом најбрже растућој авио-компанији у региону „Ер Србија” и у ком се укрштају европски коридори са кинеским „путем свиле”. За инвеститоре, поред атрактивног положаја, Београд и Србија нуде убрзане процедуре издавања дозвола и озбиљан систем новчаних и неновчаних подстицаја. Из Србије, захваљујући широкој мрежи споразума о слободној трговини и заштити и подстицању улагања, пружа се приступ тржишту од преко три и по милијарде становника, у седам од десет највећих економија на свету. Због свега тога, не постоји атрактивнија дестинација за инвеститоре од ове – казао је Мали. 

Градоначелник је прецизирао да су ове године пројекти који се нуде крајње разноврсни – од оних везаних за саобраћајну инфраструктуру, попут реконструкције Старог савског моста, преко изградње постројења за прераду отпадних вода у Великом Селу, које је највеће у овом делу Европе, до атрактивних пројеката јавно-приватног партнерства у области јавне расвете и подземних гаража и развоја атрактивних локација попут Депоа у Булевару краља Александра или друге фазе Прокопа. 

– У Београду се последњих деценија никада више није радило. Пример за то је и фабрика „Меита” која се убрзано граду у Обреновцу. Захваљујући сарадњи између града, републике и општине, инвеститор је донео одлуку да дуплира капацитете, а за пар месеци се очекује отварање првог дела ове фабрике, у којој ће се запослити укупно 1.400 људи. Покренули смо и ревитализацију приобаља, спуштамо Београд на реке и развијамо бисере туристичке понуде попут Скадарлије, Великог ратног острва и гондоле између Калемегдана и Ушћа, која ће почети да се гради до новембра наредне године. Измештамо саобраћај из центра града, који претварамо у велику пешачку зону и уводимо јавни линијски превоз на нашим рекама. Мењамо и улепшавамо лице града, смањујемо емисије штетних гасова и друге видове загађења животне средине и нашим потомцима остављамо лепши и чистији Београд са пуно зеленила, паркова и урбаних џепова, пешачких зона и бициклистичких стаза – истакао је Мали. 

Градоначелник се осврнуо и на егзактне макроекономске и друге показатеље који потврђују да визија, за коју је добијено поверење грађана пре мало више од две године, полако постаје стварност. 

– У Београду је први пут број незапослених смањен на мање од 100.000 захваљујући мерама активног запошљавања које координирано спроводе република и град. Такође, голим оком видљиво је да се у Београду никад више није градило, па дизалице и кранове можете видети свуда на потезу од Славије до Калемегдана, и од Новог Београда до Савског амфитеатра. Према подацима надлежних инспекцијских служби, у Београду постоји 489 активних градилишта. Даљом и дубљом координацијом са републиком, уз институционалне реформе које спроводимо на нивоу града, уверен сам да можемо да створимо још више радних места и додатно допринесемо економском развоју Републике Србије – рекао је Синиша Мали.

За последње три године враћено је више стотина милиона евра заосталих дуговања претходне градске власти, смањен је дефицит скоро четири пута, и готово сва градска предузећа постала су профитабилна. Као посебан вид признања, једна од највеће три рејтинг агенције на свету – Moody’s, у петак је Граду Београду доделила рејтинг Б1 са позитивним изгледом, што је једнако кредитном рејтингу Републике Србије. То потврђује репутацију града у међународној пословној заједници и поверење које инвеститори имају у политику фискалне консолидације, стратешко опредељење за одрживи развој и узајамну подршку која постоји између републике и града. Такав Београд генерише 40 одсто БДП-а Републике Србије, нагласио је градоначелник. 

– Београд није сам за себе, већ нуди своју помоћ и подршку свим јединицама локалне самоуправе у Републици Србији. Та помоћ може бити новчана, може бити преко јавних услуга комуналних система попут градског превоза или водовода, а може бити и техничка, у виду припреме пројеката и подршке стварању одговарајућих институционалних структура. Свесни смо да без јаког локала нема ни јаке републике, а без јаке републике нема ни јаког Београда. Само заједно можемо да идемо напред и да у потпуности остваримо све потенцијале које имамо, како у људским и природним ресурсима тако и у географској и политичкој позицији коју наша влада пажљиво штити и развија – рекао је Мали. 

Он је на крају изразио наду да ће Београдски инвестициони дани постати још једна манифестација која ће инвеститоре традиционално окупљати сваке године, а наредне, како је навео, у већ реконструисаном „Сава центру”, одакле се пружа поглед на прве зграде Београда на води.