уторак, 25. октобар 2016.

Реформисана јавна предузећа и планска покривеност града потенцијали за инвестиције

Град Београд је у протекле две године радио на интензивној реформи јавних предузећа, пре свега са аспекта њихове пословно-финансијске консолидације и стварања успешних компанија, по систему корпоративног управљања, рекао је данас помоћник градоначелника Борко Милосављевић на Београдским инвестиционим данима.

– Ово је прилика да јавна предузећа, као и све друге компаније, представе свој потенцијал јер су она данас успешна. С једне стране, предузећа имају добит, те на тај начин постају инвестициона и имају могућност да улажу у унапређење сопствених услуга и инфраструктуру. То је истовремено позив инвеститорима да пратећи планове за јавне набавке у предузећима могу да се инкорпорирају у читав овај посао. С друге стране, с обзиром на то да су наша предузећа кредибилна и успешна, поједине пројекте могу да раде у јавно-приватним партнерствима – нагласио је Милосављевић.

Он је прецизирао да су за форум припремљени пројекти, између осталог, у области јавне расвете и пречишћавања отпадних вода, као и слични развојни пројекти за које се тражи приватни партнер. 
– Модел реструктурирања јавних прдузећа постаје репер како треба реформисати јавни сектор. Он је у сумарном износу у 2013. години продуковао губитак у износу од готово 1,8 милијарди динара, да би 2015. године прешли у укупну добит од 3,6 милијарди динара – објаснио је Милосављевић.
Процена је, додао је он, да ће добит у овој години бити знатно већа, те да се наставља позитиван тренд.

Помоћник градоначелника је нагласио да форум даје могућност и да се осталим локалним самоуправама у Србији и инвеститорима покаже успешан реформски процес у главном граду.  

Главни урбаниста Милутин Фолић подсетио је да је ове године усвојен нови генерални урбанистички план, док је за две године донето око 150 планова детаљне регулације. На тај начин планском документацијом покривено је више од 50 одсто територије града, што је и била највећа препрека инвестицијама. 

– Инвеститорима је тако омогућено да раде, али и да се развија инфраструктура која се и гради захваљујући делу новца из улагања. План је да се у наредне две године покрије 75 процената територије града унутар обилазнице – рекао је Фолић и подсетио да је до пре само неколико година овај проценат износио свега тридесетак одсто.

Планови отварају могућност за инвестиције, ове пак за улагања у инфраструктуру, од које се након свега опет стварају услови за нове инвестиције, те је то затворен круг, оценио је Фолић.   

Директор предузећа „Београд на води” Никола Недељковић навео је да је Београд на води интегрисана градска целина мешовите намене и да се простире на површини од 100 хектара, са могућом изградњом од 1,8 милиона квадрата бруто површине. Како је казао, то је почетак реализације вишедеценијске визије спуштања Београда на десну обалу Саве. Више од 50 одсто укупне бруто квадратуре намењено је за становање, тј. око 6.000 модерних и квалитетних станова, као и 120.000 квадрата канцеларијског простора, што је веома важно јер је попуњеност канцеларијског простора А класе у Београду тренутно 94 одсто.

Догађају су присуствовали и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић и његова заменица Андреа Радуловић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, као и представници Градске управе, јавних предузећа и општина.