уторак, 25. октобар 2016.

Инвестиције су основа за будућност Београда

Град Београд више не узима скупе кредите да би финансирао велике пројекте, већ тражи партнере који желе да инвестирају, нагласио је данас градоначелник Београда Синиша Мали на панел-дискусији „Пројекти Града Београда – инвестициони потенцијали” у оквиру Београдских инвестиционих дана. Он је подсетио на два тренутно актуелна јавно-приватна партнерства у области приградског превоза и јавног мобилијара, али и најавио планове за сва она која главни град чекају у будућности.

Недавно одржани Дани Москве у Београду, али и најављени Дани Минска, Техерана и Пекинга, као и планирани Дани Београда у овим градовима, омогућавају интензивнију сарадњу са светским метрополама, а Београд поново стављају на светску мапу, истакао је градоначелник.

– Инвестиције терају град напред и оне су основа за будућност. „Београд на води” је прекретница за развој града, пројекат вредан три и по милијарде евра који подстиче друге инвеститоре и даје нову слику Београда. Овај пројекат већ значајно доприноси расту нашег БДП-а и економије, покреће грађевинску индустрију и запошљава наше раднике због чега смо се толико и борили за њега – нагласио је Мали и позвао инвеститоре да обиђу ово највеће градилиште у Београду.

Градоначелник се осврнуо и на пројекат управљања отпадом, који је вредан око 300 милиона евра и за који ће се до краја године знати коначне понуде, затим за пречишћавање отпадних вода, вредан готово милијарду евра, као и на изградњу великог броја хотела. Важан пројекат тиче се и улагања у јавно осветљење, као и у енергетску ефикасност, за шта се у првом каврталу наредне године очекује да Београд постане прва локлна самоуправа која ће основати фонд за повећање енергетске ефикасности.

Градоначелник је позвао инвесетиторе и да уложе у зграду „Беобанке”, али и у „Сава центар”, јер у овај потоњи град не намерава да инвестира сам.    

– Партнеру ћемо понудити 49 одсто власништва „Сава центра”, уз обавезу да инвестира 15 до 20 милиона евра. То би омогућило да Београд добије конгресни центар какав заслужује јер број туриста из године у годину расте – казао је Мали.

Синиша Мали је позвао заинтересоване инвеститоре и за улагање у простор од 120.000 квадратних метара изнад Прокопа, као и на Макишком пољу, у Крњачи, Блоку 18. Београд никад није био ближи изградњи метроа, навео је градоначелник, а како је најавио, у наредних двадесетак дана дефинисаће се прве линије са станицама, што ће бити представљено јавности. Са реализацијом овог пројекта могло би да се почне већ крајем 2018. године, док би се следеће године преговарало око финансирања.

Шест подземних гаража омогућиће да се центар града претвори у пешачку зону, а слободне зоне да се развија обод Београда.

Градоначелник је закључио да су помаци у инвестицијама видљиви и позвао улагаче да инвестирају у будућност Београда.

Градоначелник је на овој сесији одговарао на бројна питања учесника панела.