четвртак, 27. октобар 2016.

Весић: Добри ефекти понуде „Градског стамбеног” за нове лифтове, кровове и фасаде на 60 рата

Први ефекти одлуке „Градског стамбеног” да понуди грађанима куповину нових лифтова на 60 месечних рата веома су добри, рекао је данас градски менаџер Горан Весић, гостујући у „Београдској хроници”. Он је подсетио да се овај модел примењује и на дотрајале кровове и фасаде.

– Уместо на две године сада је понуда на пет година и рате су знатно ниже, те је интересовање грађана веће. Ефекти су и бољи него што смо очекивали и надам се да ће „Градско стамбено” у наредном периоду реализовати што више оваквих пројеката – истакао је Весић.

Он је прецизирао да се уговори закључују са скупштинама станара, а да предмере и предрачуне за фасаде „Градско стамбено” ради бесплатно. Након тога се спроводи поступак јавне набавке, прикупе понуде и потом потписује уговор. На овај начин, додао је Весић, услови су знатно побољшани, а после усвајања Закона о становању биће уведен и такозвани „јавни интерес” кад је реч о фасадама, што ће граду дати могућност да реагује, слично као у случајавима фасада које су под заштитом државе.

Говорећи о овим потоњим, градски менаџер је прецизирао да ће се у наредној години на Врачару обновити 21 фасада, од чега део оних из Катанићеве и Крушедолске улице. Од ове године почело је да се сређује и четрдесет фасада на Косанчићевом венцу, подсетио је Весић. Све је ово део сређивања централне градске зоне, која ће бити комплетно пешачка, као и у свим већим европским градовима. 

– Центар града полако постаје пешачка зона, потпуно ће променити изглед и то је резултат одлуке Скупштине Београда. У склопу тога је и предстојеће измештање тролејбуске окретнице са Студентског трга, јер се Васина улица полако затвара за саобраћај. Француска улица ће имати још једну траку, са уређеном бициклистичком стазом и пролазима за инвалиде. Окретницама није место у центру града већ на ободу, а слично важи и за окретницу на Зеленом венцу – навео је Весић.

Ипак, све што се ради резултат је свеобухватне анализе. Услов за то да центар припадне пешацима јесу и нове гараже, па ће се тако на Студентском тргу изградити гаража са 700 паркинг места, док ће се на надзиданом делу гараже „Обилићев венац” добити још 250 паркинг места. Планиране су и гараже на Косанчићевом венцу, тачније код Бранковог моста, и у Улици Тадеуша Кошћушка. 

Кад је реч о реконструкцији Трга Славија, Весић је демантовао наводе појединих медија да је она стопирана. Он је појаснио да је Надзорни одбор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда изабрао извођача и да је то компанија „PMC”, али с обзиром на то да се један понуђач жалио, о томе ће одлучивати Комисија за заштиту права понуђача. У зависности од те одлуке, процес ће се наставити, тако да тендер није пропао, већ се само поштује законска процедура, истакао је Весић.