петак, 28. октобар 2016.

Никодијевић: Развој Београда кроз јавно-приватно партнерство

Управо завршени Београдски инвестициони дани показују да је Београд спреман за велика улагања, као и да су јавно-приватна партнерства нешто на чему ће се инсистирати убудуће, јер велике пројекте попут метроа ниједан град не може сам да реализује, рекао је председник Скупштине Београда Никола Никодијевић гостујући на Телеграф ТВ.

Према његовим речима, мало је градова у региону који имају такав инвестициони потенцијал као што има Београд. Београд је стабилизовао финансије, већ има припремљене пројекте и први је град у региону који је добио свој кредитни рејтинг.

– Ми нисмо узели ни динара кредита од 2014. године, а вратили смо 430 милиона евра старих кредита. Покренули смо инвестиције и данас у Београду има око 500 градилишта – рекао је Никодијевић и додао да су нама најважнији инфраструктурни пројекти, а инвеститорима шаљемо поруку да смо стабилан партнер.

Он је додао да је у Београду покренуто прво приватно-партнерство у овом региону, а то је изградња депоније у Винчи, где се на конкурсу пријавило више од двадесет светских компанија које се баве уклањањем отпада. Како је нагласио, тиме ће се решити проблем једног од два преостала јавна предузећа која послују са минусом. Друго је ГСП, али за његов опоравак требаће више времена, мада је на добром путу.

Говорећи о социјалним давањима, Никодијевић је посебно нагласио да град није умањио нити укинуо ниједно социјално давање. 

– До сада је град водио неодговорну социјалну политику, па су социјална давања каснила и била су заснована на нереалним средствима. Сада не касне ни дан, али наш задатак је да повећамо запосленост и на тај начин смањимо број људи који добијају социјалну помоћ – рекао је Никодијевић и додао да је најбољи пример тога да је незапосленост смањена за сто хиљада.

Он је посебно нагласио да је добијање организације финалног турнира Евро лиге у кошарци у 2018. години велика победа за Београд с обзиром на то да се нашао у конкуренцији са Паризом и Москвом. 

Говорећи о прослави Дана ослобођења Београда у Другом светском рату 20. октобра, председник Скупштине града истакао је да је ове године она била јединствена и другачија.

– Ми не треба да се стидимо наше антифашистичке историје јер смо се борили на страни победника и то треба да истичемо и да се тиме поносимо – истакао је Никодијевић.