петак, 28. октобар 2016.

Град преузима пословни простор од општина

Градски правобранилац Љиљана Благојевић одржала је данас у Старом двору састанак са општинским правобраниоцима и свим заменицима градског правобраниоца, чији је циљ координисан приступ преузимању предмета који су везани за исељење из пословних простора.  

Састанку су присуствовали заменици градског правобраниоца и правобраниоци са десет градских општина које су обухваћене градском одлуком о начину поступања са непокретностима које су у јавној својини Града Београда. У питању су оштине Вожодавац, Врачар, Чукарица, Звездара, Земун, Нови Београд, Раковица, Савски венац, Палилула и Стари град. 

– С обзиром на то да су пословни простори, према Закону о јавној својини, постали својина града, нормално је да ће фактички и физички бити преузети, на чему већ ради комплетна градска управа, а рок је 1. децембар 2016. године. Према наведеној одлуци, Градско правобранилаштво би требало да преузме заступање у свим поступцима који се тичу исељења из тих пословних простора – истакла је Љиљана Благојевић. 

Она је појаснила да ће бити формиране комисије за сваку од десет општина. У саставу комисија наћи ће се представник Градског правобранилаштва, као и представник општине и ЈП „Пословни простор”, у зависности од тога са киме је склапан уговор. 

– Трочлане комисије ће за сваку од десет општина обавити координисано, благовремено и уједначено преузимање предмета у којима ће Градско правобранилаштво наставити заступање. Ради се о закупцима против којих су покренути поступци исељења, а претежно су у питању они који нису испуњавали обавезе у року прописаном уговором. Нормално је да се против закупца који не плаћа закупнину покрене поступак исељења. Покренуте поступке у којима су до сада заступала правобранилаштва градских општина сада преузима Градско правобранилаштво, које се даље појављује као заступник у тим судским поступцима – истиче градски правобранилац.

Благојевићева је нагласила да заступање прелази са општина на град, а саме пословне просторе преузима Град Београд по Закону о јавној својини.

– Сада се врши усаглашавање фактичког стања са правним стањем, а последица тога су и започети судски спорови. После 1. децембра закупци ће ући у нови уговорни однос у којем ће им Град Београд бити закуподавац. У том смислу, оно што проистекне из нових уговора остаје у надлежности Градског правобранилаштва – додаје Љиљана Благојевић.