петак, 28. октобар 2016.

Најављено унапређење сарадње Града Београда и шангајског дискрикта Фенгсјен

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и секретар за спорт и омладину Славко Гак угостили су данас у Старом двору делегацију из шангајског дистрикта Фенгсјен и разговарали о унапређењу сарадње два града. 

Петронијевић је изразио добродошлицу кинеским представницма, подсетивши их да су недавно Србију и Београд посетили и председник и премијер најмногољудније земље. 

Он је истакао да је било речи о улагањима у козметичку и ауто-индустрију у нашој престоници јер дистрикт Фенгсјен има развијену производњу у овим областима, али и о продубљивању сарадње у пољопривреди и туризму. 

– Град Београд је спреман на сарадњу са кинеским партнерима, пре свега да обезбеди потребну инфраструктуру и земљиште где би кинески партнери могли да инвестирају. Надамо се да ћемо заједничким радом неке од идеја које су се чуле на овом састанку преточити у конкретне пројекте, који ће омогућити нова радна места – истакао је Петронијевић за Беоинфо. 

Он је навео да се поред сарадње на стратешким пројектима разговарало и о сарадњи у областима културе, спорта и образовања, што ће интензивирати контакте наших младих. Такође је поздравио сарадњу Града Београда и друштва „Далеки исток” преко програма „Прозор Шангаја”, који поспешује сарадњу два града, пре свих, младих људи у учењу наша два језика. 

Славко Гак је такође пожелео добродошлицу делегацији из Кине и рекао да постоји још доста простора да се интензивира сарадња у областима спорта, културе и образовања наших младих људи. 

Гости из Шангаја су изразили задовољство конкрентним разговорима о могућности инвестирања у српску привреду и Београд. Они су се упознали са културом и историјом српског народа, с којим имају традиционално добро односе, и додали да се односи Београда и Шангаја сваког дана унапређују у разним сферама, без обзира на велику удаљеност два града.