уторак, 1. новембар 2016.

Обележено 98 година од ослобођења Београда у Првом светском рату

Градски менаџер Горан Весић положио је данас, поводом 98. годишњице ослобођења Београда у Првом светском рату, венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда 1915. године. Поштовање ослободиоцима одали су и чланови Друштва за неговање традиција Србије до 1918. године и Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

Весић је нагласио да је ослобођење Београда представљало херојски чин српске војске, која је пут од 800 километара, од пробоја Солунског фронта до Београда, прешла за нешто мање од два месеца.

– Војници српске војске су толико журили да ослободе своју земљу да су савезничке трупе, које су биле логистика, оставиле чак 200 километара иза себе. Ослобођењем Београда командовао је војвода Петар Бојовић, а у Београд су ушле Дринска, Моравска и Дунавска дивизија, и то је један од најсветлијих тренутака у историји Београда – истакао је Весић.

Градски менаџер је подсетио на чињенице које говоре да је Београд током своје историје био део 155 ратова, а да је 44 пута делимично или потпуно разаран. 

– Мало је градова у свету који су преживели толике патње и победа у Првом светском рату требало је да буде последња, али нажалост догодио се и Други светски рат. Зато слободу дугујемо и онима који су га ослободили 1944, али и онима који су то учинили 1918. године. У тој епопеји, у којој су дате жртве од којих се до данас нисмо опоравили, Србија се уписала у ред најславнијих држава света јер смо се борили раме уз раме са савезницима у ратовима које нисмо тражили – казао је градски менаџер.

На данашњи дан треба да се сетимо свих наших жртава у Првом светском рату, јер у њему нису гинули само војници, подсетио је Горан Весић.

– Аустроугарска је према српском цивилном становништву спроводила политику геноцида. На територији целе наше земље, а посебно у Мачви, догодили су се страшни злочини и није било народа који је у том рату третиран као српски, и то не смемо да заборавимо. Ми ћемо се као Град Београд у будућности одужити људима који су учествовали и водили војску у Првом светском рату, краљу Александру Карађорђевићу, који у Београду нема ни споменик ни улицу и кроз такве гестове подсетити људе на историјске догађаје а генерације иза нас учити да се поносе светлим примерима из своје историје – поручио је Горан Весић.

Председник Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године пуковник Љубомир Марковић подсетио је да је Београд 1. новембра 1918. године ослободила Прва српска армија. Ова армија је од 4. октобра до 1. новембра ослободила све веће градове у Србији, укључујући и Београд, где је провела неколико дана, да би затим наставила ка северу, широким фронтом преко Саве и Дунава. Већ 9. новембра од аустроугарске војске ослобођен је и Нови Сад.

На иницијативу Удружења ратника и тадашње Управе града Београда, Спомен-костурница на Новом гробљу подигнута је 1931. године. Њен аутор је чувени руски архитекта Роман Версхофској, а скулптуре су дело вајара Живојина Лазића. У костурници су сахрањени браниоци Београда погинули 1915. и ослободиоци страдали у завршним борбама 1918. године. Костурница има два нивоа, у првом су сахрањена тела идентификованих, а у другом непознатих ратника.