четвртак, 17. новембар 2016.

Весић: Нови колектор у Витановачкој трајно ће решити проблем за више од 20.000 становника Вождовца

Градски менаџер Горан Весић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић и председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић обишли су данас завршне радове на изградњи прве фазе новог кишног колектора, на делу од ауто-пута до Витановачке улице. 

Изградњом новог колектора, који ће бити спојен са старим кумодрашким колектором, решиће се један од највећих проблема са изливањем канализације на Вождовцу, указао је Весић и дадао да је вредност радова  450 милиона динара. 

– Када падна већа киша, постојећи колектор није био у стању да прими толику количину воде због чега је редовно долазило до изливања канализације, што је људима у овом делу града правило огромне проблеме. Треба истаћи да се већи део радова, који трају већ две године, одвија под земљом. На дубини од шест метара постављено је 565 метара цеви, које су у пречнику 2,5 метара, што довољно говори колико је ово био захтеван посао, а који грађани, због његове специфичности, нису могли да виде – указао је градски менаџер. 

Нови колектор ће,  како је истакао, одвајати кишну од фекалне канализације,  што до сада није био случај. 

– Прва фаза радова биће готова 1. децембра, тренутно се ради пројекат за другу фазу радова, која треба да обухвати 2,4 километра према насељу Степа Степановић, од којих ће се 800 метара радити под земљом, са тунелским машинама, као и у делу прве фазе, док ће се остатак радити на земљи – навео је  Весић  и подсетио да се тренутно ради и велики колектор у Земуну. 

Мирковић је додао да ће по завршетку овог посла бити решен проблем који је мучио око 20.000 становника општине Вождовац. 

– Ово је још један у низу великих пројеката које Општина Вождовац заједно са Градом Београдом реализује, како бисмо тај део града учинили бољим местом за живот – закључио је Мирковић и захвалио Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда и извођачу радова на добро обављеном послу.

Догађају је присуствовала и чланица Градског већа Ивана Томић.