петак, 2. децембар 2016.

Споменик Конфуцију красиће Трг пријатељства по завршетку изградње кинеског културног центра

Председница Комисије за споменике, називе тргова и улица Града Београда Јасмина Митровић Марић изјавила је данас да споменик Конфуцију није постављен, већ тек приказан на церемонији приликом посете прeдседника НР Кине Си Ђинпинга Београду и Србији. 

–  Током церемоније полагања венаца и цвећа на спомен-обележје настрадалим радницима Амбасаде НР Кине и полагања камена темељца за будући кинески културни центар, уз учешће прeдседника НР Кине Си Ђинпинга, председника Републике Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића и његовог кабинета, градоначелника Београда и градских званичника, у част двојице председника из ливнице је донет тек део будућег споменика (лик самог Конфуција). Споменик, дакле, том приликом није ни постављен ни свечано отворен, јер ће се његова тачна локација одредити у односу на грађевину и пратеће садржаје који подразумевају концепт и идеју пејзажног архитекте – изјавила је Митровић Марић.

Она је подсетила да је свечаност организовала Амбасада НР Кине у Београду као носилац целовитог пројекта који се тиче кинеског културног центра и споменика Конфуцију. 

–  Надлежности Комисије за споменике, називе тргова и улица, као и свих градских структура, завршила се лепом сарадњом са протоколима двојице председника и Амбасадом НР Кине када смо договорили и испоштовали комплетну процедуру која је у надлежности Града Београда, те реализовали назив Конфуцијеве улице, Трга пријатељства Србије и Кине. Са захвалношћу смо прихватили споменик Конфуцију на чију ћемо трајну микролокацију и поставку сачекати, а и ови називи су били део свечаности приређене у част драгог госта Србије и Београда, председника НР Кине Си Ђинпинга – нагласила је она.

Јасмина Митровић Марић је захвалила медијима на показаном интересовању у вези са изградњом кинеског културног центра на простору бомбардоване Амбасаде Народне Републике Кине, као и у вези са постављањем споменика Конфуцију на Тргу пријатељства Србије и Кине, истакавши уверење да ће он постати сабиралиште Новобеограђана и још једно знамење наше престонице. 

– Културни центар и споменик су дар народа Кине грађанима Србије. Београд, као град који изузетно поштује своје дародавце, не би дозволио да простор око споменика буде неуређен, недоступан и удаљен од наших суграђана. Отуда нема разлога да се бринимо за Конфуцијев споменик који ће свакако красити Трг пријатељства Србије и Кине, али ће сачекати свој тренутак када простор на ком је био приказан од градилишта постане трајна адреса кинеског културног центра у Београду – рекла је Јасмина Митровић Марић.