петак, 2. децембар 2016.

Град Београд пружа континуирану подршку особама са инвалидитетом

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обратили су се данас учесницима трибине „Информатичко образовање особа са инвалидитетом – пут до посла”, која се данас одржала у Скупштини града. 

У наредних пет месеци 55 особа са инвалидитетом и 10 жена из Сигурне куће похађаће информатичку обуку како би могли да се осамостале и лакше дођу до жељеног посла, истакли су из Градског центра за социјално предузетништво и Центра за ИТ едукацију.   

Петронијевић је истакао да је ово градско тело којем председава протекле три године успело да умрежи све релевантне локалне и републичке институције и захвалио друштвено одговорним компанијама на сарадњи без којих, како је рекао, овакви пројекти не би били могући. 

– Задатак локалне самоуправе је да помогне особама са инвалидитетом да постану економски независни, због чега нам је изузетно важана сарадња са приватним сектором и страним  фондовима, где ћемо аплицирати.  Према неким проценама, у ИТ сектору на територији Србије мањка између 15 и 20 хиљада људи, где су плате вишеструко веће од просека. Због свега наведеног нова градска власт је успела да покрене и Научно-технолошки парк на Звездари, где пре само годину дана у приватном сектору није било запослених, док данас у њему послује 450 младих људи. Недавно је Град Београд поделио на коришћење 33 локала за приватно пословање, где су особе са инвалидитетом током конкурса имале праве на највише бодова. Наставља се са радионицама „Знањем до циља”,  у којима особе са инвалидидтетом уче како да дођу до државних субвенција, како да направе бизнис план, односно како да вашу идеју спроведу у дело – указао је Петронијевић. 

Секретарка Станисављевић је указала да Град Београд, у сусрет 3. децембру, Међународном дану особа са инвалидитетом,  тим послом бави студиозно током читаве године, а не само овог дана.  

– Градски секретаријат за социјалну заштиту је само у 2016. години подржао 28 удружења која су аплицирала са различитим пројектима помоћи особама са инвалидитетом, и за које је издвојено око 40 милиона динара. Град је обезбедио личне пратиоце за 310 деце са сметњама у развоју, док је тај број 2014. године био само 40. Такође исте године није било персоналних асистената, иначе особа које су директно и свакодневно усмерене на помоћ особама са инвалидитетом, док је данас њихов број данас 50. Такође Град Београд је обезбедио и бесплатно паркирање за особе са инвалидитетом, и тим поводом издао 2.288 паркинг налепница. Град пружа услугу за 2.937 корисника услуге „Помоћ у кући”, од којих су њих 260 са телесним инвалидитетом – навела је Станисављевићева. 

Она је истакла да је ове године основан Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом, којем председава градоначелник Синиша Мали, што довољно говори колику важност Град Београд придаје овој теми. 

– На последњој седници дефинисани су приоритети континуиране подршке особама са инвалидитетом.Реч је, пре свега, о унапређењу њихове здравствене заштите, као и економском оснаживању те популације – закључила је ресорна секретарка. 

Директор Градског центра за социјално предузетништво Миодраг Пешић је потписао је Меморандум о сарадњи тог центра са привредним друштвом „Trenkwalder кадровске услуге”, које ће после обуке запослити или препоручити фирмама са којима сарађују један број особа са инвалидитетом. 

Догађају је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Тодоровић, директор Центра за социјални рад Владимир Илић, заменик директора Националне службе за запошљавање Синиша Кнежевић, директорка Сигурне куће Весна Станојевић, директор центра за ИТ едукацију Светислав Симић и представници друштвено одговорних компанија.