петак, 2. децембар 2016.

Весић: Град у последње две године поставио 100 рампи за инвалиде, а за наредну годину планирано још 150

Током последњих година направљен је крупан помак ка томе да особе са инвалидитетом имају једнак третман иако као друштво још увек нисмо достигли стандард који се очекује као  од нас једне европске земље, рекао је градски менаџер Горан Весић на отварању манифестације „Ти можеш”, која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. 

Манифестацију организује Секретаријат за образовање и дечју заштиту у сарадњи са школама за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју и Народном банком Србије. Циљ је подстицање компанија и институција да се активно укључе и помогну школама овог типа и њиховим ученицима. 

– Данас смо на практичан начин показали сав труд који наставници и деца улажу у школама, да водимо рачуна о томе да сва деца имају једнака права и да се трудимо да као друштво будемо сензибилни према деци која имају сметње у развоју. Та деца имају право да буду једнако третирани чланови заједнице. Међународни дан особа са инвалидитетом  се обележава од 1992. године, а од 2006. године, када је усвојена Конвенција о једнаким правима, Град Београд и Република Србија урадили су важне кораке, што још увек није довољно – истакао је Весић.

Он је подсетио да је у фебруару ове године основан Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом, који спроводи акције и осмишљава стратегије како би се особама са инвалидитетом што више помогло. Град Београд је, како је истакао, у последње две године поставио 100 рампи за инвалиде, а за наредну годину је планирано постављање још 150. 

– Овом приликом позивам све особе које живе у зградама које немају адекватна помагала да нам се јаве како бисмо им помогли уградњом рампи и напомињем да је апсолутно сав трошак на страни града, дакле потпуно је бесплатно. Ове године су додељене три стипендије спортистима са инвалидитетом, а као Град Београд смо снажно стали иза Параолимпијског комитета Србије и наших спортиста који су нам донели прегршт медаља. Додељено је и више десетина стипендија за школовање и на тај начин смо урадили један важан корак ка томе да као друштво почнемо да поштујемо различитости и све чланове друштва на једнак начин – поручио је градски менаџер. 

Према његовим речима, друштво своју зрелост показује у односу према мањинама, старијима, деци и особама са посебним потребама. 

– Наша је обавеза да на крају сваке године можемо да кажемо смо урадили корак више и покренули нове акције и иницијативе, да смо школе боље опремили или доделили више стипендија. Сваке године морамо имати конкретна решења и резултате, јер само на тај начин показујемо искрену бригу о онима којима је најпотребнија. Захваљујем Секретаријату за образовање и дечју заштиту, који је организатор ове манифестације и Сергеју Ћетковићу, који је својим наступом подржао ову манифестацију, као и Народној банци Србије на гостопримству – рекао је Весић. 

Догађају је присуствовао и заменик секретара за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић.