петак, 2. децембар 2016.

Мали: Век дипломатских односа Србије и Швајцарске доказ пријатељства

Један век дипломатских односа између Србије и Швајцарске говори о томе да су наши народи традиционално у пријатељским односима, те да је задатак свих нас да те везе чувамо и унапређујемо на свим нивоима, рекао је вечерас градоначелник Београда Синиша Мали у Берну на свечаном пријему поводом сто година од отварања амбасаде Србије у Швајцарској. Мали је, захваливши амбасадорки Снежани Јанковић на иницијативи за успостављање сарадње Београда и Берна, истакао да је то тек почетак.

– Београд има шта да научи од Берна, у жељи да буде уз раме најразвијенијим градовима света. Наш главни град се мења и убрзано развија, покренуте су инвестиције и бројни пројекти, градимо „Београд на води”, планирамо изградњу мостова и метроа, а национална авио-компанија доминира у региону – подсетио је Мали.

Он је додао да око 200.000 Срба живи у Швајцарској и поручио им да су његова врата за њих отворена уколико им затреба помоћ.

Градоначелник Берна Александар Чапет је рекао да му било задовољство да посети Београд и буде домаћин ове „узвратне” посете. Он је, међутим, навео да би градови требало да се развијају, али не пребрзо, већ уз истовремено очување историје и старих делова града, како би деца и унуци памтили какви су Београд и Србија били у прошлости.

Чапет је истакао да је пријатељство Србије и Швајцарске веома важно за ту земљу.

– Греше они у Швајцарској који мисле да је она нешто боља од других и да јој други не требају, јер су пријатељства међу државама изузетно значајна. Зато ми је веома драго што негујемо пријатељске односе већ сто година са Србијом – истакао је Чапет.

Амбасадорка Снежана Јанковић је подсетила на своје искуство од пре две године, када је отишла код градоначелника Берна да му се представи и питала га да ли је некада био у Београду и да ли би желео да га посети, на шта је он потврдно одговорио.

– Мислим да је то била прва посета једног градоначелника Берна Београду икада, а резултирала је потписивањем споразума о сарадњи – казала је Јанковић и додала да јој је веома драго због тога.

Пријему у амбасади присуствовали су главни урбаниста Милутин Фолић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић и градска секретарка за културу Ивона Јевтић, као и представници дипломатског кора у Швајцарској, епископ аутријско-швајцарски Андреј и бројни припадници удружења Срба из Цириха, Женеве и других градова. Један век од отварања амбасаде Србије у Швајцарској обележен је уз концерт српског гудачког квартета „Рошер” и изложбу архивских докумената.