субота, 3. децембар 2016.

Представљена макета унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић и градски менаџер Горан Весић присуствовали су представљању макете унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве које је одржано у Руском дому.

Церемонији су присустовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар иностраних послова Ивица Дачић, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин, амбасадор Белорусије Владимир Чушев, члан Управног одбора главног спонзора извођења радова компаније „Гаспромњефт“ Александар Дибаљ, епископ топлички Арсеније, као и директорка руске Федералне државне агенције „Росотрудничество“ Љубов Глебова.

Младеновић је истакао да Београђани имају прилику да виде како ће изгледати купола Храма Светог Саве након завршетка израде мозаика, као и да је велика част присуствовати овом историјском догађају.

– Осликавање куполе храма биће јединствен рад. Захваљујемо Руској Федерацији, посебно председнику Владимиру Путину на великој помоћи коју Србија добија од Русије, како у смислу новца тако и ауторског рада који је од непроцењиве вредности – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, Град Београд у последњих годину дана чини велики напор да се простор око храма коначно заврши и уреди.

– Великим залагањем Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда дошло је до тога да бирамо извођача за Улицу Боре Станковића и на тај начин завршимо процес који је дуго времена био спутаван. Сада су се стекли услови да реконструкцијом Улице Боре Станковића, која би требало да почне на пролеће, плато и порта храма буду завршени. Град Београд активно учествује у раду Скупштине за обнову храма и Управног одбора, па ће то у наредном периоду бити велики посао где је Град Београд, заједно са Владом Републике Србије и другим институцијама у нашој земљи, добио један озбиљан задатак и надам се да ће га успешно завршити – нагласио је заменик градоначелника.

Он је додао да је уређење простора и улица око Храма Светог Саве везано и за низ фасада које ће бити обновљене и читав тај део Београда биће у новом руху.

– Тај део Врачара ће изгледати другачије и то је нешто што даје нову слику Града Београда. Када ти послови буду завршени, део где се налази Храм Светог Саве биће засигурно један од најлепших делова града – рекао је Младеновић.

Председник Томислав Николић захвалио је Русији, руском народу и председнику Владимиру Путину на великој помоћи.

– Мени је драго што овај посао нисмо морали сами да радимо, не само због помоћи у новцу већ и због чињенице да данас када је хришћанство у свету угрожено треба да кренемо редом. Православни народи би требало између себе да пронађу потпуну везу, па исто то да ураде и хришћани, а на крају и припадници свих религија да постиогну договор како сукоба на тој основи више не би било – рекао је Николић.