уторак, 6. децембар 2016.

Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјернстад почасни грађанин Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић уручили су данас у Свечаној сали Старог двора Повељу почасног грађанина Београда његовој екселенцији Арнеу Санесу Бјернстаду, амбасадору Краљевине Норвешке у Србији. Градоначелник је том приликом подсетио да је амбасадор своју дипломатску службу започео у Београду у септембру прошле године, те да се на самом почетку мандата показао као један од највећих пријатеља Београда. 

– То је било време изазова и велике обнове након најтежих искушења са којима се Београд суочио у новијој историји, а посебно београдска општина Обреновац. Београд памти ваше несебично залагање и помоћ најугорoженијима и од данас овај град на Сави и Дунаву није само ваш домаћин већ је и званично ваш дом. Ви више нисте само гост и дипломата са роком од пар година службовања, ви сте од данас почасни  грађанин Београда – поручио је Мали. 

Градоначелник је нагласио да се повеља амбасадору додељује као израз захвалности за предани рад, хуманост и искрену наклоност Србији и Београду у тешким временима. 

– Тиме сте задужили грађане Београда, а себи и народу Норвешке обезбедили трајно поштовање у историјском сећању нашег главног града. Краљевина Норвешка је већ годинама уназад велики пријатељ наше земље, један од наших највећих донатора и на овај начин желимо да одамо признање и вашој домовини. Надам се да ћемо, овим чином, додатно надоградити те односе и поставити стабилне темеље за будућу сарадњу – рекао је Мали.

Градоначелник је захвалио и председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу на иницијативи и идеји да се на овај начин укаже захвалност Бјернстаду за сву помоћ, подршку и хуманост коју је пружио нашем граду и земљи.

– Господине Бјeрнстад, када будете одлазили одавде, гледајте да то буде само привремено. Београд ће вас чекати где год да одете и увек ће вас дочекивати раширених руку и отвореног срца. Београд не заборавља оне који су га задужили, оне најбоље међу нама. За вас ће увек све капије Београда бити широм отворене – казао је Синиша Мали у обраћању почасном грађанину Београда. 

Никола Никодијевић је навео да је данас у Београду свечан дан.

– Увели смо праксу да награђујемо људе који су помогли нашој земљи, били ту када је било најтеже за Београд, нарочито после поплава, и учествовали у реконструкцији Обреновца и читаве Србије. То су људи који проносе добру слику нашег главног града у свету. Велико је богатство имати их за пријатеље – рекао је Никодијевић.

Он је подсетио да се Београд последњих година на овај начин одужио бројним заслужним грађанима, који Србију воле на посебан начин.

– Велика је срећа то што и Београд и Србија данас имају овакве пријатеље у свету – оценио је Никодијевић. 

Арне Санес Бјернстад је истакао да му је велика част, те да пријатељство између две земље није везано националним интересима већ је „из срца, израсло из поштовања и сличности”.  

– Пријатељи помажу једни другима у тешким временима. Примам ову велику част због трајног пријатељства Србије и Норвешке и због солидарности са народом Србије. Београд није само престоница Србије и веома добро место за живот већ и симбол Србије и централне Европе. Он је на ушћу не само великих река већ и културних импулса где се срећу исток, запад, север и југ Европе. Београд је учио од свих – навео је Бјернстад, нарочито наглашавајући препознатљив београдски дух. 

Догађају су присуствовали заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа, представници дипломатског кора, цркве и војске.