среда, 7. децембар 2016.

Весић: Ускоро идејно решење за Меморијал Старо сајмиште

Градски менаџер Горан Весић, председник Комисије за Меморијал Старо сајмиште и викарни епископ Јован Ћулибрк обишли су данас са члановима комисије и специјалним изаслаником Стејт департмента за питање Холокауста Томасом К. Језгредијем Централну кулу на Старом сајмишту. Они су том приликом упознали госта са досадашњим активностима на уређењу простора, представили будуће планове и резултате Радне групе за израду закона о меморијалу.

Градски менаџер је захвалио специјалном изасланику што је посетио место будућег меморијала и изразио велико задовољство што је међународна заједница исказала велико интересовање за Старо сајмиште. 

– Ово је можда последње место у Европи које је место страдања а није обележено, те смо ми показали да последње две године у Србији и Граду Београду постоји снажна политичка воља да заједно са Владом Републике Србије, јеврејском заједницом и другима завршимо овај посао који је морао да буде обављен много раније. Град Београд је раселио Централну кулу и у току је расељавање осталих објеката бивших павиљона. Будући закон ће нам помоћи да брже решимо имовинско-правне односе, обештетимо људе, да они добију станове и да ово место буде намењено сећању на страдале – рекао је Весић.

Он је подсетио да је у току тендер за идејно решење Централне куле и да ће у наредних годину дана бити расписан конкурс за идејно решење будућег изгледа целог меморијалног комплекса. 

– Тада нам предстоји велики посао – скупљање новца. Поред новца државе, рачунамо и на међународне фондове и верујемо да ће интересовање међународне заједнице довести до улагања од фондова који се баве сећањем на Холокауст. Питање изградње меморијалног центра је наша обавеза и питање части према људима који су овде страдали, на Јевреје који су овде убијени само зато што су били друге вере, на Србе и Роме који су такође убијени због друге вере и националности и то је цивилизацијско питање које као народ морамо да испунимо – нагласио је Горан Весић.

Председник Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања меморијалним комплексом на Старом београдском сајмишту викарни епископ Јован Ћулибрк истакао је да у подухвату уређивања овог простора много значи и посета специјалног изасланика Стејт департмента за питање Холокауста, чиме се доказује да међународна заједница у великој мери обраћа пажњу на напоре да се овај простор уреди. 

– Подсетићу, до маја 1942. године овде су побијени скоро сви Јевреји из Србије, а од 1942. до 1944. служио је као логор искључиво за Србе. Овде је скоро цела јеврејска популација Србије побијена и у будућем пројекту Сајмишта ће то имати посебно место. Амбасадору Језгредију смо пренели да ће до краја јануара бити готов нацрт закона о будућем меморијалу на Старом сајмишту, који ће од овог места направити меморијал страдања у Другом светском рату и имаће посебне, аутономне  музеје за страдање Јевреја, Рома и других народа – истакао је Ћулибрк.

Специјални изасланик Стејт департмента за питање Холокауста Томас К. Језгреди казао је да веома уважава напоре викарног епископа Јована Ћулибрика и других чланова комисије како би Старо сајмиште обележили на начин на који то место страдања и заслужује. 

– Радујемо се будућој сарадњи и веома смо задовољни што су Влада и Скупштина Републике Србије у фебруару ове године донели закон који се тиче реституције за страдале. Наставићемо да сарађујемо са епископом Ћулибрком и градским менаџером Гораном Весићем на изградњи меморијала који заслужује да буде поштован од свих људи света. Захвалан сам људима који су омогућили да данас дођем овде и било ми је задовољство да се сусретнемо – истакао је Језгреди.