среда, 7. децембар 2016.

Калемегдан добио 44 информативне туристичке табле, предстоје даља улагања у тврђаву

Главни урбаниста Милутин Фолић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић представили су данас пројекат обележавања објеката захваљујући којем су на Београдској тврђави постављене табле које описују споменике и објекте на простору читавог комплекса.

Како је Фолић у изјави за медије навео, реч је о првом кораку у уређивању Калемегдана. Он је подсетио да су летос поправљене стазе, те да предстоји и постављање знатно боље расвете.

– Калемегдан је центар туристичке понуде Београда, одакле се она преноси на остале централне делове града, а надамо се и у будућности и на рубне делове. Расвета је већ набављена, урађене су пробе, те се очекује да у наредних неколико недеља први елементи буду и постављени. Све главне позиције на Калемегдану биће осветљеније, као и зидине према граду. Захваљујући томе, Калемегдан ће постати и ноћна туристичка дестинација – рекао је Фолић.

Он је додао да град заједно са министарством за наредну годину припрема интегрални систем информисања пешака, то јест табле које ће на одређеним локацијама показивати пешацима докле могу да стигну за пет минута. То ће, истакао је Фолић, омогућити да се окрене хијерархија, те да у саобраћајним токовима приоритет имају пешаци и бициклисти.  

– Шири се пешачка зона, уређују урбани џепови, обележавају значајни објекти и дају важне информације пешацима. Београд се тако трансформише у духу Копенхагена, Беча, Љубљане – нагласио је Фолић.

Министар Љајић подсетио је да је Калемегдан најпосећенија туристичка дестинација у Београду и прецизирао да га годишње обиђе око 770.000 људи. 
– Због тога заједно са градом настојимо да обогатимо туристичку понуду. Отуда и постављање 44 табле на тврђави са информацијама о историји и значају овдашњих објеката. Циљ је да Београд наредне године посети милион туриста јер је приметан тренд раста, а тренутна статистика показује да су чак 81 одсто страни туристи – казао је Љајић и најавио улагања и у друге туристички атрактивне дестинације, попут Авалског торња, „Куће цвећа”, Скадарлије.

Петар Андријашевић прецизирао је да су све нове табле на тврђави двојезичне, на српском и енглеском, а три табле, које описују просторне целине, садрже и Брајево писмо. Он је захвалио министарству јер је препознало вредност и значај пројекта. Како је нагласио, ово је само један у низу планираних пројеката за Београдску тврђаву, а следеће године предвиђено је и постављање туристичке сигнализације која ће олакшати сналажење на њеном  простору. 

Пројекат је израђен с циљем обогаћивања туристичке понуде, боље посећености објеката и ширења знања о богатој историји и значају Београдске тврђаве и Београда, а средства за реализацију обезбедило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација и ЈП „Београдска тврђава”.