четвртак, 8. децембар 2016.

Клубови за старе – места за едукацију и дружење

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетили су данас пензионере у Дневном клубу за старије „Стари град” у Светогорској улици. Ове године је у оквиру клуба отворен јединствен едукативно-креативни центар, у којем старији суграђани могу да похађају школе рачунара и енглеског језика, савладају декупаж технику, вештину израде предмета од дрвета и слично. Како је том приликом подсетила Наташа Станисављевић, средства за овај клуб обезбеђена су из буџета Града Београда.

– Тежиште у раду у 2017. биће свесрдна помоћ старијим суграђанима, како отварањем нових клубова тако и проширењем услуга геронтодомаћица. У Београду је ангажовано више од седам стотина геронтодомаћица за око 2.500 корисника. Ове године су отворени клубови за старе у Раковици и на Звездари, где нису постојали, а до краја године добиће га и општина Барајево. Наставићемо да се понашамо одговорно и ширићемо клупску мрежу јер то грађани од нас траже – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је нагласила да је повод данашњег окупљања било и представљање календара за 2017. годину Геронтолошког центра, који је урађен под слоганом „Волим све што воле млади” у циљу подстицања међугенерацијске сарадње. 

– То је начин да се споје млади и стари, како би се подстакло дружење и активно старење – додала је она.  

Mинистaр Aлeксaндaр Вулин поручио је старијим суграђанима дa нису ничиjи тeрeт и дa je Влaдa Србиje дужнa дa бринe o њимa, jeр су oни oву зeмљу ствoрили.

– Ништa oд успeхa кoje je Србиja пoчeлa пoнoвo дa дoживљaвa нe би билo мoгућe бeз вaс и вaшeг стрпљeњa и oдгoвoрнoсти – рекао је Вулин. 

У Београду услуге 25 клубова за старије користи више од 6.500 пензионера, а како је нагласила директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић, подршка града и републике много значи. 

– Трудимо се да промовишемо активно старење и учење током читавог живота. Истовремено, настојимо да сачувамо и традицију на један модеран начин. У оваквим просторима, уз мало труда и много разумевања, старији се слушају, а основа је едукација, смех, сарадња са младима и пружање љубави – казала је Сузана Мишић.

Она је прецизирала да је календар за 2017. продајног карактера, те да се може наручити преко Геронтолошког центра, а да ће средства бити употребљена за нове бесплатне радионице за чланове клубова.