петак, 9. децембар 2016.

Градско такмичење деце песника сутра у свечаној сали Oпштине Врачар

Пријатељи деце Београда и Врачара у сарадњи са Библиотеком града Београда и Градском општином Врачар организују финално градско такмичење деце песника основних и средњих школа Београда у суботу, 10. децембра, у свечаној сали Градске општине Врачар (Његошева 77) са почетком у 12 сати. Покровитељ програма је Секретаријат за спорт и омладину.

У финалном градском такмичењу наступиће 33 учесника из 14 градских општина у категоријама млађег и старијег основношколског узраста и  категорији средњих школа. Победницима градског такмичења, по одлуци жирија, биће додељене награде и дипломе. 

Најуспешнијем учеснику биће први пут додељена Повеља „Васка Јукић Марјановић”, коју су ове године установили Пријатељи деце Београда.
Током новембра више од 3.000 деце песника из  105 основних и средњих школа у Београду казивали су своје стихове својим вршњацима и одраслим песницима – ствараоцима поезије за децу и младе. Гости су били песници Слободан Станишић, Драгомир Ћулафић, Радислав Јовић, Благоје Рогач, Славка Грујичић, Радивој Прокопљевић, Снежана Ђорђевић, Милан Добричић, Дејан Матић, Виолета Милићевић, Мајо Даниловић, Недељко Терзић, Јово Кнежевић, Влада Батинић и Радмила Томић.

Сусрети са писцима су додатни мотив за промоцију дечје креативности. Они су двосмерни. Дечја поезија, ма колико била непостојана у трајању, пружа писцима свежину дечје инвенције, а писци деци пружају зрелост и мудрост промишљања. Дечја песничка сусретања приближавају деци књигу и брусе њихов укус, а сусрети са писцима развијају њихове индивидуалне склоности и додатно их мотивишу за креативно писање.