среда, 11. јануар 2017.

Обележен Дан Библиотеке града Београда

Град Београд, као оснивач Библиотеке града Београда, труди се да омогући квалитетно и ефикасно функционисање овог „културног срца Београда”, рекла је данас заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић у Библиотеци града Београда поводом обележавања дана те установе. 

– Београд је од својих најранијих дана одисао духом метрополе и имао слуха за културне потребе суграђана, па је тако још далеке 1846. године иницирао оснивање Београдског читалишта, претече данашње библиотеке. Читалиште је било смештено у општинској згради код Саборне цркве и издржавало се од чланарина и прилога својих чланова. Многи грађани поклањали су књиге, слике, стари новац и различите народне рукотворине, тако да је створена књижница која је расла из дана у дан. Под покровитељством Општине београдске, Читалиште је истрајавало више од шест и по деценија – истакла је Андреа Радуловић за Беоинфо.

Две деценије након гашења Београдског читалишта, 11. јануара 1931. године, уређене су просторије новоформиране Општинске библиотеке и Музеја у Улици краља Петра 26 и започет је интензиван рад са корисницима библиотечких фондова. 

– Данас, 86 година касније, налазимо се у срцу једне савремене библиотечке мреже, која се са својих 70 објеката простире широм Београда, од његових рубних делова до Теразија и Кнез Михаилове улице – рекла је она.

Заменица председника Скупштине града нагласила је да ће град истрајати у финансијској и у логистичкој помоћи, као пословни партнер и као пријатељ, да се рад градске библиотеке одвија према највишим стручним стандардима.

– Поносни смо на ово културно срце града, које куца за све Београђане и за све посетиоце Београда, за сваког ко воли књигу и жуди за знањем, учењем, стварањем и напретком – поручила је Андреа Радуловић.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков рекла је да је иза те установе успешна, јубиларна година те да су у њој постигли све што је и било планирано. Број корисника је рекордан и износи више од 147.000, навела је она и додала да дигитална библиотека има посетиоце свака три минута.

– Фокус у раду био је читалац и читање. Осим бројних пројеката, са Скупштином Београда потписали смо уговор да сва деца у граду буду наши чланови бесплатно. Трудили смо се да имамо добре књиге и да подстакнемо читање, на чему ћемо радити и убудуће – нагласила је она.

Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић рекао је да је овај дан сваке године „велики празник” за све љубитеље књиге. 

– Култура читања је била и биће један од примарних задатака сваке културне политике, а читање оно што наш живот чини квалитетнијим и бољим – истакао је министар и посебно похвалио изузетан ангажман запослених у тој установи, који, како је навео, сваког дана креативношћу, марљивошћу, ентузијазмом и добрим идејама чине Библиотеку града Београда успешном.

Читалац године у категорији деце је Нада Лазаревић, а у категорији одраслих Љиљана Тадић, најбољи библиотекар у 2016. години је Вера Петровић и добитник је награде „Марија Илић Агапова”, најбољи издавач у 2016. години је ЈП „Службени гласник”, а Марија Јанковић најбољи књижар и добитник награде „Глигорије Возаровић”. 

Обележавању дана Библиотеке града Београда присуствовали су секретарка за  културу Ивона Јевтић и њен помоћник Андрија Бојанић и председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић.