недеља, 15. јануар 2017.

Успешно реализовани градски културни програми

Током протекле године Град Београд је издвојио знатна средства за велики број културних догађаја и манифестација и сваки од програма успешно је реализован, рекла је градска секретарка за културу Ивона Јевтић гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.

– Један од таквих догађаја је Џез фестивал који је привукао 17.000 посетилаца и остварио веома добар приход, који ће бити поклоњен једној музичкој школи за набавку инструмената и Дому омладине, који је и реализовао манифестацију за обнову столица у сали. Обележили смо и значајне јубилеје, попут 60 година од оснивања Атељеа 212 и 160 година од рођења Николе Тесле, а пред нама су и обележавање 70 година Београдског драмског позоришта, 40 година позориштанца „Пуж” и 40 година од оснивања Афричког музеја. Успешно је реализовано и свих 11 традиционалних београдских манифестација попут Битефа, Белефа, Бемуса, Џез фестивала, Радости Европе, Сајма књига са 190.000 посетилаца и многих других – истакла је Ивона Јевтић.

Говорећи о Коларчевој задужбини, градска секретарка за културу нагласила је да Град Београд сваке године помаже ову институцију.

– Током 2014. године Секретаријат за културу помогао је програме Коларца са 9.360.000 динара, током 2015. са шест милиона, прошле године са пет милиона и Град Београд ће то наставити да чини и убудуће, баш као и Министарство културе и информисања – истакла је Ивона Јефтић.

Она је подсетила и да је током прошлогодишњег Фестивала културне баштине у Абу Дабију, који је на позив домаћина посетила са заменицом председника Скупштине града Андреом Радуловић, успешно представљен и штанд Србије, где су презентовани култура, привреда и туризам наше земље.

– На састанку са директорком музеја у Шарџи договорили смо гостовање на њиховом Бијеналу савремене уметности, као и њихово гостовање на нашем Октобарском салону, који организује Културни центар Београда а који је ове године био организован на највишем нивоу са 65 уметника из целог света. Са директором њиховог сајма књига договорили смо да, након следећег сајма, на коме ће почасне земље бити Лихтенштајн, Швајцарска и Аустрија, 2018. године то буду Уједињени Арапски Емирати – најавила је градска секретарка за културу.

Ивона Јевтић је подсетила и на успешну реализацију новогодишњих програма, попут Улице отвореног срца и Београдске зиме, са великим бројем манифестација, концерата, клизалишта и других манифестација које су окупила велики број посетилаца. Она је истакла да очекује да и предстојећи Фест са преко 100 најављених премијера буде такође веома добро посећен, наглaсивши да Град Београд организује и финансира све манифестације, али да је значајна и помоћ спонзора и друштвено одговорних компанија.