четвртак, 19. јануар 2017.

Богојављење у Земуну

У организацији Градске општине Земун, Храма Светог оца Николаја Мирликијског и Свебор савеза Београда, на Богојављење, по јубиларни 20. пут, у Земуну је организована трка у пливању за носиоца Богојављенског крста. Овога пута, 298 учесника, међу којима су биле и две девојке, пливало је уз подршку неколико хиљада грађана. Трка је била посвећена херојима Албанске голготе.

Победник Славиша Ивановић, старешина пливача, одликован је и Богојављенским крстом за 20 година учествовања у Богојављенској трци, витешким плаштом и медаљом Свебор савеза Београда са титулом носилац Богојављенског крста 2017. Учествовали су и пливачи из целе Србије, Републике Српске и дијаспоре. 

Архијерејску литургију у Цркви Светог оца Николаја служио је патријарх српски Иринеј, који је предводио и литију у којој су, између осталих, били председник градске општине Земун Дејан Матић, заменик председника и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, руководство Општине Земун, припадници Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Жандармерије, Полиције, Ватрогасно-спасилачке бригаде, ДВД „Матице”, Свебор савеза Београда, ученици земунских школа и грађани.

У име домаћина присутне је поздравио заменик председника општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, који је са поносом истакао да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке, и поручио да у духу саборности будемо сложни у грађењу бољег живота за све грађане Земуна, Београда и Србије.

Директор Управе за сарадњу са црквама Милета Радојевић доделио је знамења председнику градске општине Земун Дејану Матићу и председнику Свебор савеза Београда и Србије Цвјетку Стевановићу. 

Поводом 20 година од обнове традиције богојављенског пливања свечано је откривена статуа богојављенског пливача на новоименованом Богојављенском платоу. Аутор статуе је Катарина Трипковић, академски вајар, а статуа је одливена у ливници „Госи интернационал”. Идејни творац је обновитељ богојављенске традиције и старешина Свебор савеза Цвјетко Стевановић. 

Богојављенски крст додељен је почасном председнику Организационог одбора светковања Богојављења у Земуну председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Одликовање је примио изасланик председника Милорад Симић. Богојављенски крст додељен је и добротвору Браниславу Пространу и представницима Српско-руског хуманитарног центра Бојану Гламочлији и Јачеславу Власенку.