петак, 20. јануар 2017.

Синиша Мали: Брже уређење запуштених локација

Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о грађевинском земљишту усвојен је на данашњој седници Градског већа у Старом двору, а промене се односе на услове отуђења грађевинског земљишта.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да ће то допринети да се брже реализују неке локације које су више пута безуспешно оглашаване на отуђење, као и да ће то повећати број инвеститора у граду.

– Ово значи да више нећемо имати затворене понуде већ аукције, тако да ће тржиште одређивати цену земљишта. Не желимо да годинама имамо неискоришћене локације које су потпуно неугледне и празне, већ да искористимо потенцијале онога чиме располажемо. То значи и лепши град, и више инвеститора – каже Мали.

Изменама и допунама одлуке предвиђено је умањење процењене тржишне цене за 20 одсто у случају поновљеног јавног надметања када се на објављени јавни оглас не јави ниједан понуђач, а за 40 одсто у случају следећег надметања.

Осим тога, предвиђено је умањење цене од 30 одсто, ако се плаћање врши једнократно, уплатом у року од 15 дана од дана достављања решења о отуђењу.  

Имајући у виду да је у јуну 2016. године ступила на снагу Уредба о условима, начину и поступку располагања грађевинским земљиштем у јавној својини Републике Србије, циљ предложених  измена је да се изједначе услови отуђења грађевинског земљишта, без обзира на то да ли је носилац права јавне својине Град Београд или Република Србија.