понедељак, 23. јануар 2017.

У Ранчићевој кући изложба „Боја – РГБ”

У галеријском простору Центра за културу Гроцке (Ранчићева кућа) у Мајевичкој 9  у четвртак, 26. јануара, у 18 часова биће отворена самостална изложба уметничке фотографије под називом „Боја – РГБ” аутора Предрага Ђурђића. На отварању изложбе учествоваће и ученици Основне музичке школе „Гроцка”.

Исак Њутн је 1666. године први доказао да се светлост уз помоћ призме може разложити на спектар боја. То значи да се сунчева бела светлост састоји од светлосних зрака различитих боја и да свака од тих боја има и своју таласну дужину. Фотографија у боји може се разложити на три основне боје: црвену, зелену и плаву (red, green and blue), што се у компјутерској технологији скраћено обележава РГБ. 

Предраг Ђурђић (1958) роћен је у Београду. Дипломирао је 1981. на Академији за филм и телевизију ВГИК – Москва, одсек филмска и ТВ камера. Од 1982. године члан је Асоцијације фото и филмских радника Србије, од 1990. члан Удружења новинара Србије, а од 2014. године члан Улупудса. Од 2006. активно се бави уметничком фотографијом на тему „Свет око нас” и „Апстракције” – циклусима фотографија природе виђене оком аутора. Године 2014. придружује се групи фотографа при „Stark magazinu”, интернационалном часопису за уметничку фотографију. Самостални је уметник. Живи и ради у Београду.