понедељак, 23. јануар 2017.

Никодијевић: Ребаланс буџета обезбеђује нове инвестиције

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу убудуће ће бити јавно предузеће, а не орган Градске управе, предвиђено је одлуком о којој ће се изјаснити одборници на седници београдског парламента у четвртак, 26. јануара.

Одборници Скупштине града ће на седници разматрати предлог ребаланса буџета, а како је објаснио председник Скупштине Београда Никола Никодијевић у изјави за Танјуг, ребалансом је предвиђено 10,9 милијарди динара за ново јавно предузеће "Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу".

– Суштински, део новца се издваја за Дирекцију, с обзиром да то није било решено пре месец дана када смо доносили буџет. Тих 10,9 милијарди предвиђено је за инвестиције у овој години, чиме показујемо да ћемо инвестирати више него претходних година – рекао је Никодијевић за Танјуг.

Трансформација Дирекције била је неопходна због усаглашавања са Законом о буџетском систему.

– Кључно је да ћемо покушати да са тих 10,9 милијарди отворимо више од 50 нових градилилшта и наставимо радове на обнови и изградњи нове водоводне и канализационе мреже –  додао је Никодијевић.

Иначе, буџетом за 2017. годину био је предвиђен фискални суфицит од 3,24 милијарди динара, што је био резултат изостанка решења за Дирекцију. Дефицит у градској каси предвиђен ребалансом сада је око 5,5 милијарди динара.

– Верујем да ћемо ребалансом и програмом успети да многе ствари у граду покренемо са мртве тачке. Уз водоводну мрежу, следе обнова Македонске, Француске улице, Теразијске терасе, изградња постројења за прераду отпадних вода – навео је Никодијевић.

Он је указао и да је Дирекција од 2004. до 2011. година имала велики број ненаплаћених потраживања, јер је тада закон омогућавао инвеститорима да, при склапању посла уплате само десет одсто од вредности земљишта, а остатак по добијању грађевинске дозволе, што, додао је, већина није платила.

Одлуком о начину измирења тих дуговања, која ће такође бити на дневном реду, предвиђено је да се инвеститорима да могућност да у року од годину дана, на једнаке рате без камате, плате дуговања.

– Имамо неколико хиљада спорова са инвеститорима, а ово решење сматрамо сврсисходнијим – нагласио је Никодијевић.

Такође, на седници ће бити разматран предлог одлуке о оснивању још једног јавног предузећа - за управљање јавним путевима, уместо досадашње Дирекције за путеве, као и формирање Секретаријата за јавни превоз, уместо Дирекције за јавни превоз.

Никодијевић истиче да у оба случаја број запослених, као и обим издвојених средстава остају исти.

На дневном реду седнице биће и одлука о изради Плана детаљне регулације дела Макишког поља на Чукарици, а Никодијевић објашњава да је то потребно како би се плански уредила једна од најатрактивнијих локација у граду.

– Да не бисмо били у ситуацији као ранијих година, кад се градило без планова, дивље, сада радимо план за Макишко поље, како би се знали услови, капацитет изградње. Имаћемо опремљено земљиште, што ће значити и приход за град, јер ће будући инвеститори плацахати накнаду за градско грађевинско земљиште – објаснио је Никодијевић.

Рок за израду плана зависи од струке, али се очекује да он буде урађен у наредних шест месеци.

На дневном реду биће и измене Одлуке о грађевинском земљишту, које се односе на услове продаје тог земљишта, а којима је предвиђено умањење процењене тржишне цене за 20 одсто у случају поновљеног јавног надметања, када се на објављени јавни оглас не јави ниједан понуђач, а за 40 одсто у случају следећег надметања.

Одборници ће разматрати и план постављања станица за изнајмљивање бицикала, као и измену одлуке о постављању тих станица. Такође, биће донета и одлука о спровођењу јавног конкурса за избор директора "Инфостана".