среда, 25. јануар 2017.

Весић: Београд има визију развоја и стабилизоване финансије

Ова градска власт је за три године успела да финансијски стабилизује град, али и да први пут после дуго времена постоји визија његовог развоја, рекао је градски менаџер Горан Весић за портал Еспресо.

– Ове године треба да реализујемо све оно што смо припремили у буџету и плановима за 2017. годину. Чека нас доста обимног посла, а посебно сам поносан на то што смо за ове три године успели финансијски да стабилизујемо град, да први пут после дуго времена постоји визија развоја, да се више гради у Београду, да се град мења и визуелно и у квалитету живота. Тако да сада почињемо да беремо плодове тог рада јер ниједан од тих пројеката не може да се оствари за месец дана. Тако да је сада мој главни посао припрема пројеката које смо предвидели буџетом, а то је иначе део великог посла који спроводимо већ три године у граду – објаснио је Весић.

Према његовим речима, у наредних неколико година приоритет ће бити да свако дете које се роди у Београду има своје место у вртићу. 

– Тренутно то није случај, али тако није било ни у прошлости. Имали смо готово 10.000 деце која су остала испод црте, то је велики број, али у наредном периоду ћемо морати да радимо више да се тај проблем реши. Пре две године донели смо историјску одлуку и први пут смо изједначили приватне са државним вртићима, што је пракса у целом свету. Ако приватни вртићи имају лиценцу и испуњавају услове, није постојао ниједан разлог да деца која су у приватним вртићима не буду исто третирана као деца у државним. Субвенцију коју даје Град Београд, а то је 80 одсто од економске цене, треба да има свако дете које је у вртићу. На тај начин смо успели да обезбедимо велики број места који није постојао у државним капацитетима. Очекујемо да ће у наредном периоду и они који желе приватно да улажу у вртиће показати више иницијативе јер то јесте добар и стабилан посао, што се и види по томе колико се отвара приватних вртића – објаснио је градски менаџер. 

Ми смо, додао је Весић, прошле године у сарадњи са надлежним министарством, завршили анализу мрежа основних школа на територији града, која неколико деценија није мeњана, а град јесте.

– Тако сада имамо ситуацију да су негде школе пренатрпане, а негде полупразне. Постоје и празне локације где су школе превиђене, а знате да вам ту неће требати школа, као што постоје и потребе за школама. То је недопустиво. Ускоро ћемо изаћи са тачним планом шта ћемо радити са вишком простора у основним школама. Идеја је да се ниједна школа не затвори, а да у тим празним просторима буду предшколци. То је раније и била пракса, а и сада је пракса у многим земљама да вртићи буду уз школе како би се деца навикавала на школски амбијент. На тај начин ћемо за хиљаду, хиљаду и по места повећати број деце у вртићима јер ћемо те празне просторе искористити. Са Министарством просвете преговарамо о томе да пренамене један део кредита од Светске банке Србији и искористићемо тај део за реконструкцију објеката односно претварање у вртиће. Ја верујем да је то други корак како ћемо решавати тај проблем, а трећи корак је наравно изградња вртића, на чему ћемо радити у наредном периоду. Мислим да би наш највећи успех у наредне четири године требало да буде да сва деца имају своје место у вртићу. Посебно је то важно када погледате светску праксу, где функционално описмењавање почиње са три године и деца која не иду у вртић немају шансу да стигну ону децу која одлазе у вртић. У Београду у вртиће данас иде 40 одсто деце, а у Србији постоје места где је тај број свега десет одсто. Решавањем овог проблема ми заправо само идемо у сусрет проблемима који нас чекају – рекао је градски менаџер.

Говорећи о прослави новогодишњих празника, Весић је истакао да је број посетилаца у Београду премашио бројку од сто хиљада, и коначни извештај најавио за другу половину фебруара.

– Нама је „Београдска зима” почела 1. децембра а завршава се 15. фебруара и тада ћемо објавити тачно колико нас је коштала Нова година, колико је туриста било, колико се зарадило, колико су зарадили хотели и све друго како би грађани могли да виде колико је било наше улагање, а колико смо сви заједно добили. Према проценама, само за Нову годину град и сви градски субјекти, трговине, хотели, хостели, кафићи и сви други зарадили су преко 20 милиона евра, и чињеница је да ћемо за улагање од 500.000 евра добити 20 пута више. Морамо схватити да је Београд туристичко место и да живи од туризма, да смо имали раст броја туриста за 12 одсто у односу на протекли период а имаћемо га и следеће године. Да бисмо привукли туристе, морамо да креирамо догађаје, спортске, културне, конгресне и Нова година је сигурно један од таквих догађаја, о чему ће јавност и грађани свакако све сазнати када представимо резултате у другој половини фебруара – истакао је Весић.

Говорећи о радовима на фонтани на Тргу Славија, Весић је истакао да се једном недељно одржавају састанци на лицу места како би се сви могући проблеми решавали у ходу и поновио да она треба да буде готова у првој недељи маја, као и да ће представљати нешто што Београд до сада није имао. 

– У децембру је расписан тендер за коловоз око фонтане, за Булевар ослобођења до Ветеринарског факултета, Улицу Мије Ковачевића и Рузвелтову до Богословије. Очекујемо да ћемо до марта имати извођача и да ће се тај посао радити сукцесивно, као и да ће бити завршен до новембра. До сада је више од 15 компанија откупило документацију и то показује да постоји велико интересовање – рекао је Весић.

Он је посебно нагласио пројекат претварања центра града у пешачку зону и додао да је урађена прва фаза, а то је Обилићев венац, а радиће се Сремска улица, као и реконструкција Трга републике. Наставиће да се ради Косанчићев венац и на тај начин се читав један део града између Зеленог венца, Трга републике, Тадеуша Кошћушка и Улице браће Југовића претвара у пешачку зону. 

– Почињемо да радимо нову аутобуску станицу на Новом Београду у Блоку 42, а расписали смо тендер за пројектовање, финансирање и извођење радова на тунелу који ће повезивати Саву и Дунав. На месту где је сада аутобуска станица, пошто ће се радити проширење Савског моста са још по две саобраћајне траке, аутомобилима ће се улазити директно у тунел и излазити скоро код Панчевачког моста. То је нешто што треба да смањи саобраћај за скоро 14 посто у граду, да смањи загађење и убрза проток саобраћаја – рекао је градски менаџер.

Он је истакао и да се ради пројекат за тунел испод Топчидера, настављају се радови на Обилазници око Београда заједно са републиком, а посебно је важна изградња 80 километара водоводних цеви, што је и те како важно будући да се ове зиме видело да је старост цеви била узрок пуцања на ниским температурама. 

– Постоји десетогодишњи план да се замени целокупна водоводна и канализациона инфраструктура, изаћи ћемо са пројектом реконструкције улица првог приоритета, то је око 1.600 километара у наредних десет година, и решавамо велике инфраструктурне проблеме који се нису годинама решавали. Поред тога, урадиће се 67 нових фасада, од чега 20 у околини Храма Светог Саве – истакао је градски менаџер и додао да се на тај начин мења слика Београда и уједно олакшава живот његовим грађанима.