петак, 3. фебруар 2017.

Кинеска Нова година обележена и у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је вечерас прослави кинеске Нове године на простору Савске променаде иза зграде Геозавода. Градоначелник је народу Кине честитао Нову годину, годину ватреног петла, која је ове године почела 28. јануара и трајаће до 15. фебруара 2018. године. 
Синиша Мали је рекао да сарадња Кине и Србије никада није била боља, те да је ово сјајна прилика да, поштујући традицију и културу народа Кине, њихова Нова година буде обележена и у Београду.

- Ми се ове године радујемо рекордном броју туриста из Кине, с обзиром на то да је Србија увела безвизни режим за Кинезе. Радићемо и на промоцији наше земље и нашег града, а ове године ћемо посетити велики број сајмова у области туризма у Кини, у Шангају и Пекингу, чиме ће наша сарадња бити подигнута на још виши ниво. Круна наших активности у односу са градом Пекингом биће „Дани Пекинга у Београду” који ће бити организовани у септембру ове године. То је манифестација у којој ће неколико дана бити посвећено кинеској култури, уметности, спорту, али ће то бити и велика шанса да више приближимо наша два народа и пронађено начин да сарађујемо и у области економије и на другим пољима – истакао је Мали и захвалио амбасадору Кине у Србији Ли Манчангу на томе што, како је додао, поштујући своју земљу и свој народ ради на промоцији Србије и Београда. 

Амбасадор Кине Ли Маначанг је поновио да су односи Кине и Србије сада на највишем нивоу. Амбасадор је грађанима Србије честитао Нову годину и пожелео много среће и успеха.

На овој манифестацији организатори су се потрудили да дочарају атмосферу прославе кинеске Нове године уз кинеског змаја, древни кинески плес, тачку на клизалишту, али и срски фолклор, Дечји хор РТС-а и традиционални ватромет.