уторак, 7. фебруар 2017.

Мали: Развој Научно-технолошког парка шанса за младе да раде и остану у Србији

Градоначелник Београда Синиша Мали и државни секретар за образовање, истраживања и иновације Швајцарске Мауро дел Амброђо обишли су данас Научно-технолошки парк на Звездари. Обиласку су присуствовали и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић.

Градоначелник је рекао да је Научно-технолошки парк један од најважнијих пројеката града у протекле три године, али и један од највећих успеха.

– Требало је 26 година да се овај простор приведе намени, а до пре само 15 месеци овде није било никога. Сада овде има 45 компанија, готово 400 младих људи инжењера који имају прилику да своје знање и иновативност прикажу, да своје снове остваре у Србији, а не да одлазе у друге земље. Ово је прави пример добре сарадње локалне самоуправе, Владе Србије и универзитета, а овај модел ћемо пренети и на друге локалне самоуправе у земљи. Наш циљ је да у наредних неколико година овде буде више од стотину компанија и више од 1.000 људи који ће бити иновативни и смели да своје производе и идеје претворе у стварност, да их извозе у Европу и свет – истакао је Синиша Мали и захвалио Влади Швајцарске на донацији како би Научно-технолошки парк прорадио.

Он је поновио да је то пример успешне сарадње зарад подршке младима, дуалног образовања и давања шансе онима који желе да остану у Београду и Србији. 

Државни секретар за образовање, истраживања и иновације Швајцарске Мауро дел Амброђо рекао је да је након само неколико минута проведених у Научно-технолошком парку стекао утисак да се у њему нешто развија и расте. Импресиониран сам великим потенцијалом, младим људима са искуством и идејама за бизнис, навео је он и запосленима у тој установи пожелео успех у будућем раду.

Вршилац дужности директора Научно-технолошког парка Гордана Даниловић Грковић изјавила је да је њихова жеља да привуку домаће и стране компаније, а циљ још већи извоз. Како је навела, 70 одсто прихода компанија долази управо од извоза. 

– Научно технолошки парк жели да привуче и децу већ у основној школи да би већ тада пожелела да се окрену инжењерству. Када дођу овде на неко такмичење, желимо да добију инспирацију и пожеле овде да раде – поручила је она.

Госту из Швајцарске приказан је и кратак филм о настанку и раду Научно-технолошког парка, након чега је обишао неколико компанија које послују у тој установи.

Научно-технолошки парк „Београд” основан је у партнерству Владе РС, Града Београда и Универзитета у Београду у јуну 2015. године ради убрзаног технолошког развоја земље стварањем повољног амбијента за трансфер знања, развој нових технологија, комерцијализацију иновација, умрежавање и стимулисање раста економије засноване на знању. Успостављање и развој Научно-технолошког парка подржала је и Влада Швајцарске трогодишњим пројектом „Научно-технолошки парк Београд – нови извозни инструмент Србије”, који има за циљ унапређење извоза високотехнолошких и иновативних производа и услуга из Србије.